• China își pregătește arsenalul militar și nuclear pentru o potențială invazie a Taiwanului până în 2027, avertizează Amiralul John Aquilino.
  • Bugetul Chinei pentru apărare a crescut cu 16% în ultimii ani, în ciuda provocărilor economice.
  • Parteneriatul Chinei cu Rusia este, de asemenea, îngrijorător.

China își construiește arsenalul militar și nuclear la o scară nemaivăzută de la al Doilea Război Mondial și toate semnele indică o pregătire intensă pentru a invada Taiwanul până în 2027, a declarat Amiralul SUA, John Aquilino, scrie Bloomberg.

În ciuda provocărilor economice cu care se confruntă Beijingul, bugetul oficial pentru apărare a crescut cu 16% în ultimii ani, atingând peste 223 de miliarde de dolari, a declarat Amiralul John Aquilino, liderul Comandei Indo-Pacifice, într-o mărturie pentru Comitetul Serviciilor Armate al Camerei Americane.

John Aquilino a spus că Armata Populară de Eliberare (PLA) din China a adăugat în arsenal peste 400 de avioane de luptă, împreună cu peste 20 de nave de război majore. De asemenea, și-a dublat inventarul de rachete balistice și de croazieră din 2020.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

„Totul indică faptul că Armata Populară de Eliberare e gata să urmeze directivele președintelui Xi Jinping de a invada Taiwanul până în 2027”, a spus Aquilino. „Acțiunile Armatei indică capacitatea lor de a respecta cronologia preferată de Xi pentru unificarea Taiwanului cu China continentală prin forță, dacă această comandă va fi pronunțată”.

Armata chineză a repetat, de asemenea, diverse misiuni legate de operațiunile împotriva Taiwanului, cum ar fi simularea unei încercuiri prin blocadă maritimă și aeriană, a spus Aquilino.

Parlamentarii, oficialii și liderii militari americani au dezbătut aprins intențiile lui Xi privind Taiwanul, în special în lumina obiectivului său pentru 2027 ca armata națiunii sale să devină o „forță de clasă mondială”. În urmă cu aproape un an, Aquilino a spus că „toată lumea încearcă să ghicească” planurile armatei chineze.

Între timp, agențiile de informații americane evaluează că China nu dorește un conflict militar asupra Taiwanului, chiar dacă este hotărâtă să aducă insula guvernată independent sub controlul său.

„Nivelul fără precedent al cheltuielilor pentru apărare din China dă roade”, a declarat reprezentantul Mike Rogers, republicanul din Alabama, care prezidează Comitetul pentru Servicii Armate al Camerei.

„Armata Chinei utilizează sisteme moderne, cum ar fi arme hipersonice și luptători de generația a cincea. Ei pot proiecta puterea foarte bine în Pacific cu o flotă de 340 de nave, care include un nou portavion și submarine cu rachete balistice cu propulsie nucleară”.

Parteneriatul Chinei cu Rusia este, de asemenea, îngrijorător, deoarece China i-a oferit președintelui rus, Vladimir Putin, asistență economică și de securitate pentru invazia Ucrainei, a spus Rogers. Parteneriatul Chinei cu Rusia este un răspuns la alianțele SUA din regiunea Pacificului și din alte părți.

„Ar trebui să fie îngrijorător pentru întregul glob”, a spus Aquilino.

Citește și