• Ministerul taiwanez al Apărării a spus că acordă o mare importanță evoluțiilor militare ale Chinei și încorporează acest lucru în cercetarea situației inamicului într-o manieră prospectivă.
  • Taiwanul și-a modernizat propriile forțe armate, inclusiv prin punerea în funcțiune a unei noi clase de nave de război agile.
  • Un oficial de rang înalt din Taiwan a spus că prin noul portavion, China semnalează regiunii intențiile sale de a-și proiecta puterea mult în Pacific.

China a lansat vineri al treilea său portavion, Fujian, numit după provincia situată vizavi de Taiwan, trimițând o declarație de intenție rivalilor în timp ce își modernizează armata. Președintele Xi Jinping a făcut din revizuirea celor mai mari forțe armate din lume o parte centrală a agendei sale, încercând să proiecteze puterea dincolo de țărmurile Chinei, deși guvernul afirmă că nu are intenții ostile.

Șampanie, panglici colorate, tunuri cu apă și fumigene au fost desfășurate pentru a sărbători lansarea portavionului și numirea oficială a acestuia în cadrul unei ceremonii la șantierul naval Jiangnan din Shanghai, a relatat presa de stat.

Zeci de membri ai personalului marinei s-au aliniat în fața navei și au cântat imnul național în cadrul ceremoniei, la care au participat oficiali de rang înalt, inclusiv Xu Qiliang, vicepreședintele Comisiei Militare Centrale. Portavionul dispune de o punte de zbor pe toată lungimea cu un sistem de lansare prin catapultare, potrivit presei de stat.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Fujian se va alătura Shandong, pus în funcțiune la sfârșitul anului 2019, și Liaoning, pe care China l-a cumpărat la mâna a doua din Ucraina în 1998 și l-a recondiționat la nivel național.
China încă își perfecționează capacitatea de a opera portavioanele și de a le integra în grupuri de luptă, lucru pe care Statele Unite îl fac de zeci de ani.

Doar Statele Unite, cu 11 portavioane, au mai multe nave de acest tip. Lansarea Fujianului demonstrează capacitatea tot mai mare a armatei într-un moment de creștere a tensiunilor cu Statele Unite în legătură cu Taiwanul revendicat de China și cu pretențiile Beijingului în Marea Chinei de Sud.

Provincia de coastă Fujian se află chiar dincolo de strâmtoarea Taiwan și găzduiește Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare. Taiwanul este o democrație înfloritoare, dar China consideră insula ca fiind propriul său teritoriu și nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a o aduce sub controlul său.

„În viitor, vor să pătrundă direct la est de primul lanț de insule, care include insulele Ryukyu ale Japoniei și apele Pacificului din estul Taiwanului”, a declarat oficialul, sub protecția anonimatului.

„Orice cooperare regională este văzută de Beijing ca o intervenție în problema Taiwanului sau ca o provocare la adresa Chinei. Lansarea noului portavion este o declarație sfidătoare”.