• China a lansat marți primul său lot de sateliți de internet care vor face parte dintr-o constelație despre care speră că va rivaliza cu Starlink de la SpaceX.
  • Constelația este un set de peste 15 000 de sateliți pe orbită terestră joasă.
  • Până în 2025, China își propune să desfășoare 648 de sateliți în prima fază de dezvoltare a constelației.

China a lansat marți primul său lot de sateliți de internet, care vor face parte dintr-o constelație despre care speră că va rivaliza cu Starlink de la SpaceX, scrie CNBC.

Cunoscută sub numele de Mii de vele”, constelația este un set de peste 15.000 de sateliți aflați pe orbita joasă a Pământului despre care China a afirmat că va crea o acoperire globală a internetului.

O rachetă purtătoare Long March 6A a decolat de la centrul de lansare Taiyuan din provincia Shanxi din nordul Chinei pentru a transporta cei 18 sateliți inițiali în Spațiu, potrivit Academiei Chineze de Științe, care a calificat misiunea drept un succes deplin.

Recomandări

COREEA LANSEAZĂ RACHETE
CINE ARE GRIJĂ DE TINE
GOOD BOY!
TRUMP, TRAS LA RĂSPUNDERE
GERMANIA LIMITEAZĂ SCHENGEN
CRITICI DUPĂ DEBATE

Până în 2025, China își propune să desfășoare 648 de sateliți în prima fază de dezvoltare a constelației pentru a crea o rețea de internet cu acoperire globală, potrivit mass-media de stat CCTV.

Constelația chineză este cunoscută ca un set de sateliți pe orbită terestră joasă – sau LEO – care vizează să asigure acoperirea internetului. Două nume de profil înalt din acest spațiu sunt Starlink, dezvoltat de SpaceX a lui Elon Musk, și OneWeb, care este deținut de firma europeană Eutelsat.

Lansarea unei constelații de internet subliniază marile ambiții spațiale ale Chinei și încercarea Beijingului de a înlătura dominația SUA în acest sector, pe măsură ce lupta tehnologică dintre cele două națiuni se extinde.

În 2020, China a finalizat rețeaua BeiDou, un set de sateliți care formează un sistem global de navigație pentru a rivaliza cu Sistemul Global de Poziționare, sau GPS, deținut de guvernul SUA, care este utilizat pe scară largă în întreaga lume.

Citește și