• Iulian Chifu, analist de politică externă: ,,China este marea preocupare a lumii!”
  • Iulian Chifu: ,,Suntem într-o perioadă de turbulențe care va dura vreo generație.”
  • Iulian Chifu: ,,Nu mai avem o putere dominantă care este binevoitoare, ci este o putere care are nevoie de ceilalți aliați și trebuie să realizeze coeziunea.”
  • Iulian Chifu: ,,Statele Unite, finanțând presa liberă și independentă… De ce? Pentru că în Ungaria nu mai există!”
  • Iulian Chifu: ,,Beijingul înțelege ce se întâmplă. A înțeles că a pierdut jocul în modul în care îl gândise anterior. China nu este perfectă, își are propriile sale vulnerabilități.”

Invitat în emisiunea ,,InSecuritate”, de la Aleph News, prof.univ.dr Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning din București (CPC-EW) și analist de politică externă a vorbit despre reîntorcearea Americii, despre ,,doctrina” lui Joe Biden, despre împărțirea rolurilor între SUA și UE, dar și despre cât de mult a realizat SUA că are nevoie de toate democrațiile.

Cât va cântări pentru următorii ani faptul că ,,America is back”? Care vor fi marii câștigători, dar și marii perdanți?

Iulian Chifu, despre cum gândește administrația Biden reașezarea în eșafodajul global: ,,Nu e simplu!”

Evoluțiile merg în sensul în care se conturează deja ceea ce putem numi doctrina Biden. De la documentele care s-au scris în campanie până la primele documente care au apărut după momentul sosirii lui Joe Biden la Casa Albă vedem că există deja o gândire de natură strategică în interiorul administrației care vine deja și definește noul eșafodaj global, obiectivele și temele generale ale politicii americane și cum gândește administrația Biden reașezarea în eșafodajul global. Nu e simplu. Suntem într-o perioadă de turbulențe care va dura vreo generație”, explică Iulian Chifu.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Iulian Chifu: ,,Biden vine pe un siaj, pe o continuitate”

S-a întors, cu adevărat, America în afacerile globale și în relațiile internaționale? Cum vrea Joe Biden și guvernul lui să repună în ordine lucrurile care contează pentru securitatea și politica din întreaga lume?

„America is back este un slogan care vine și traduce o realitate, dar care a început cu celebrul “pivoting” al lui Obama. Pivotarea spre Asia. Deci din primul mandat al lui Obama, înainte de campania electorală, a existat o gândire care spunea că în momentul de față relația transatlantică este foarte bună, Rusia este jos, nu are perspective, capacități, capabilități, resurse să intre într-o competiție. Acolo e liniște . În aceea perioadă nu ajunsesem în 2008, de exemplu, războiul ruso-georgian. Eram la extinderea NATO (…). Deci Biden vine pe un siaj, pe o continuitate. A discutat pe noi baze o evoluție. Obama a spus: principala preocupare este China. China vine din urmă.”

Iulian Chifu: ,,SUA a realizat că are nevoie de toate democrațiile!”

,,Fiind vorba de această situație, a lipsei unei dominanțe la nivel global, SUA a realizat că are nevoie din primul moment, și asta este o componentă a politicii lui Biden, că are nevoie de toate democrațiile. În primul rând de cele europene, în al doilea rând de cele globale, partenerii globali. E un lucru deja învățat. În Afganistan am mers împreună cu partenerii globali.

În Asia de sud-est este construit un „quad” (n.r. Quadrilateral Security Dialogue, din care fac parte SUA, Japonia, Australia și India). Nu de către Donald Trump, dinainte de Trump, din perioada Obama. Donald Trump a venit și a pus accentele astfel încât acest cvartet și-a dovedit utilitatea.”

Iulian Chifu, despre China și vulnerabilitățile ei: ,,Nu este perfectă!”

Președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning din București (CPC-EW) a punctat cele trei mari teme ale doctrinei lui Joe Biden. Este China marea preocupare a lumii de astăzi? Care sunt totuși vulnerabilitățile ei?

,,Trei sunt temele mari ale doctrinei Biden. Una este punerea în acord și combinarea tuturor forțelor ale democrațiilor. Toate sunt importante pentru a realiza acea forță înaltă care să reașeze forțele la nivel global, să verifice monitorizând îndeplinirea acordurilor și angajamentelor existente și să impună temele pe noile acorduri care nu au fost niciodată acoperite.

Multilateralismul bazat pe valori, pentru că iată, Europa a venit și apoi noi nu mai vrem să ne aliniem, ci vrem să fim chiar un pilon, vrem ca și opiniile noastre să fie luate în discuție și atunci multilateralismul este real. Nu mai avem o putere dominantă care este binevoitoare ascultându-și ceilalți aliați și luând unele dintre idei, ci este o putere care are nevoie de ceilalți aliați și trebuie să realizeze coeziunea, luând și ideile acestor aliați și satisfăcând și interesele lor. Cea de-a treia temă este China. China este marea preocupare a lumii.”

Iulian Chifu, despre finanțarea presei libere de către SUA: ,,Pentru că în Ungaria nu mai există!”

,,În materia respectării mass-mediei există o preocupare generală. Nu întâmplător, acum doi ani sau trei ani, SUA au reintrodus finanțarea presei libere direct în Ungaria.

E de neimaginat, nu am avut din perioada Războiului Rece, Statele Unite finanțând presa liberă și independentă. De ce? Pentru că în Ungaria nu mai există! Pentru că, în Ungaria este controlată prin diferitele manevre, fundații, oligarhi și așa mai departe. Dar, aceasta este o chestiune care ține într-adevăr de illiberalism, ca și multe altele. Însă, aici cel mai important este, dacă ne uităm la ultimul plan de redresare care tocmai a fost returnat Ungariei pentru că nu respect statul de drept”, explică Iulian Chifu.  

Iulian Chifu: ,,SUA se vor ocupa de coeziunea democrațiilor, UE de multilateralism”

,,Beijingul înțelege ce se întâmplă. A înțeles că a pierdut jocul în modul în care îl gândise anterior. A înțeles că niște schimbări sunt necesare. Dacă vreți intrăm și în elementele interne ale Chinei. China nu este perfectă, își are propriile sale vulnerabilități. Dar revenind, nu am ajuns la o coeziune deplină, dar am ajuns la o structură instituțională care va face la nivel euroatlantic ce a făcut UE la nivel European.

Adică, pe bază de acorduri, norme, negocieri în numeroasele consilii, sunt vreo 17 consilii create între cele două pe diferite teme, care urmează să pună interesele comune, să rotunjească colțurile, aici e foarte bună UE și să găsească punctele comune care să fie asumate euroatlantic. (…) E o împărțire de roluri. SUA se vor ocupa de coeziunea democrațiilor, UE de multilateralism”, adaugă Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning din București (CPC-EW), invitat în emisiunea InSecuritate, de la Aleph News.