• Armata chineză anunță încetarea unor exerciții militare fără precedent desfășurate în semn de protest față de călătoria președintelui Camerei Reprezentanților din SUA în Taiwan.
  • Pelosi a efectuat marțea și miercurea trecută o scurtă călătorie pe insula autoguvernată.
  • Beijingul a lansat joia trecută exerciții militare masive care trebuiau să se încheie duminică, dar au fost prelungite până miercurea aceasta.

China a anunțat miercuri încetarea unor exerciții militare fără precedent în jurul Taiwanului, lansate săptămâna trecută pentru a protesta față de o vizită pe insula autoguvernată a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare (PLA) a declarat că a îndeplinit cu succes diverse misiuni în timpul exercițiilor recente în jurul insulei Taiwan și a testat în mod eficient capacitatea de luptă a trupelor în cadrul operațiunilor comune, a relatat cotidianul chinez Global Times.

Comandamentul va organiza în mod regulat patrule de pregătire pentru luptă în strâmtoarea Taiwan, a adăugat comandamentul.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Anunțul a fost făcut la câteva ore după ce China a publicat o carte albă în care refuză să excludă utilizarea forței pentru a unifica Taiwanul cu partea continentală. Cu toate acestea, a adăugat că China va lucra cu mare sinceritate pentru a realiza unificarea pașnică.

Pelosi a efectuat marțea și miercurea trecută o scurtă călătorie pe insula autoguvernată, prima în 25 de ani a unui președinte în exercițiu al Camerei Reprezentanților din SUA.

Ea a făcut această vizită în ciuda avertismentelor Beijingului, care a afirmat că insula este o provincie separatistă” și că vizita sa ar încălca politica unei singure Chine a țării.

La scurt timp după ce a părăsit Taipei, Beijingul a lansat joia trecută exerciții militare masive care trebuiau să se încheie duminică, dar au fost prelungite până miercurea aceasta.

De asemenea, Beijingul a sancționat-o pe Pelosi și pe familia sa apropiată din cauza călătoriei, în timp ce a retrogradat dialogul militar cu SUA și a suspendat cooperarea în domeniul schimbărilor climatice, pe lângă alte șase contramăsuri.