• În timp ce comunitatea internațională s-a concentrat asupra invaziei rusești din Ucraina, China este cea care reprezintă cea mai periculoasă amenințare pe termen lung la adresa securității Occidentului, au avertizat liderii MI5 și FBI.
  • Aceștia au acuzat Beijingul că desfășoară o vastă ofensivă economică și politică secretă, care fură tehnologie avansată în valoare de miliarde de euro, încearcă să influențeze alegerile și se infiltrează în mediul academic.
  • Ken McCallum, directorul general al MI5, a declarat că, în timp ce SUA și Marea Britanie își întind toate tendoanele pentru a sprijini Ucraina în rezistența la o agresiune îngrozitoare”, o altă mare amenințare se profilează.

În timp ce comunitatea internațională s-a concentrat asupra invaziei rusești din Ucraina, China este cea care reprezintă cea mai periculoasă amenințare pe termen lung la adresa securității Occidentului, au avertizat liderii MI5 și FBI.

Aceștia au acuzat Beijingul că desfășoară o vastă ofensivă economică și politică secretă, care fură tehnologie avansată în valoare de miliarde de euro, încearcă să influențeze alegerile și se infiltrează în mediul academic.

Ken McCallum, directorul general al MI5, a declarat că, în timp ce SUA și Marea Britanie „sprijină Ucraina în rezistența împotriva unei agresiuni îngrozitoare”, o altă mare amenințare se profilează.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

„Cea mai importantă provocare care ne schimbă jocul vine din partea unui partid comunist chinez din ce în ce mai autoritar. Acesta exercită în mod ascuns presiuni pe tot globul… Trebuie să vorbim despre asta. Trebuie să acționăm”, a declarat el.

McCallum a dezvăluit că serviciul său a fost nevoit să dubleze operațiunile de investigare a activităților ilicite ale Chinei, fiind în același timp solicitat de amenințările venite din partea Kremlinului, precum și de terorismul islamist și de extrema dreaptă.

„Astăzi desfășurăm de șapte ori mai multe investigații decât în 2018. Intenționăm să creștem din nou la fel de mult”, a spus el.

Vorbind alături de directorul FBI, Christopher Wray, McCallum a dezvăluit, de asemenea, că 50 de studenți chinezi care au legături cu Armata Populară de Eliberare (APL) din această țară au fost forțați să părăsească Marea Britanie în ultimii trei ani, după ce au fost suspectați că au exploatat „cercetarea” pentru a obține „avantaje de ultimă oră în materie de securitate națională”.

El a continuat: PCC (Partidul Comunist Chinez) nu folosește doar ofițeri de informații care se dau drept diplomați. Informațiile privilegiate sunt adunate pe mai multe canale, în ceea ce se numește uneori strategia o mie de boabe de nisip.”

El s-a referit la o alertă de la începutul acestui an, care avertiza că un presupus agent chinez s-a infiltrat în parlament pentru a interveni în sistemul politic. Serviciul a declarat că Christine Ching Kui Lee, care conducea o firmă de avocatură, a stabilit legături pentru PCC cu parlamentari actuali și aspiranți.

McCallum a declarat că Departamentul de Lucru al Frontului Unit (UFWD) parte a PCC, descris cândva de Mao Zedong ca fiind o armă magică” a desfășurat campanii bine finanțate și înșelătoare pentru a cumpăra și a exercita influență cu scopul de a amplifica vocile pro-PCC și de a le reduce la tăcere pe cele care pun la îndoială legitimitatea sau autoritatea PCC.

Dând un exemplu de persoane vizate, McCallum a vorbit despre un expert britanic în aviație care a fost abordat online și căruia i s-a oferit o oportunitate atractivă de angajare. Bărbatul a călătorit în China de două ori pentru a fi invitat la masă înainte de a i se cere informații tehnice despre avioanele militare de către o companie care era de fapt un paravan pentru ofițerii de informații chinezi. Aici am intervenit noi”, a declarat McCallum.

Dl Wray a declarat că China a mizat prea mult timp pe faptul că este a doua prioritate a tuturor.

El a descris provocarea din partea Beijingului ca fiind imensă și periculoasă.

Amenințarea militară a Chinei, a spus el, ar putea duce la o prăbușire comercială globală. S-a discutat mult despre posibilitatea ca China să încerce să preia Taiwanul cu forța”, a spus el. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar reprezenta una dintre cele mai îngrozitoare perturbări comerciale pe care lumea le-a văzut vreodată”.

Beijingul trage tot felul de lecții” din războiul Rusiei din Ucraina, a spus el, inclusiv încercarea de a se izola de impactul oricăror sancțiuni viitoare. Dacă China ar invada Taiwanul, investițiile occidentale în China ar fi confiscate și lanțurile de aprovizionare ar fi perturbate.

Nu am nici un motiv să cred că interesul lor pentru Taiwan a scăzut în vreun fel”, a subliniat dl Wray.

Există, de asemenea, o agresiune masivă ascunsă, a spus dl Wray, din partea Chinei, care are un program de hacking susținut cu lux de amănunte, mai mare decât cel al tuturor țărilor mari la un loc”, adăugând: Guvernul chinez vede în domeniul cibernetic calea de a înșela și fura pe scară largă”.

În timp ce Rusia a fost acuzată că a intervenit în alegerile din SUA pentru a-i asigura victoria lui Donald Trump, agențiile de informații americane au declarat, de asemenea, că și China a fost implicată în mod activ în interferențe politice.

Wray a descris modul în care Beijingul a intervenit direct în alegerile pentru Congresul din New York din această primăvară, deoarece nu doreau ca un fost protestatar din Piața Tiananmen să fie ales. Regimul a angajat un detectiv privat pentru a afla informații depreciative despre candidat și, nereușind să găsească nimic, s-au depus eforturi pentru a fabrica o controversă.