- Liderii statelor membre ale NATO s-au reunit la Washington DC și au emis o declarație acuzând China că este un susținător decisiv al Rusiei.
- Beijingul a respins de mult timp acuzațiile potrivit cărora ar fi ajutat Rusia în război și insistă că rămâne o parte neutră.
- Observatorii au subliniat că achizițiile Beijingului de cantități mari de petrol și gaze au contribuit la susținerea economiei Rusiei.
Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a ripostat la acuzațiile „nefondate” ale NATO potrivit cărora Beijingul ar ajuta Rusia în războiul împotriva Ucrainei. De asemenea, el a avertizat Alianța occidentală să nu provoace confruntări, conform BBC.
Comentariile lui Wang, făcute în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său olandez, au venit la câteva ore după ce liderii statelor membre ale NATO s-au reunit la Washington DC și au emis o declarație privind războiul.
Aceștia au acuzat China că este un susținător decisiv al Rusiei prin sprijinul său pe scară largă pentru baza industrială de apărare a Rusiei, în unele dintre cele mai dure remarci de până acum referitoare la Beijing. Ei au cerut Chinei să înceteze orice sprijin material și politic pentru efortul de război al Rusiei, cum ar fi furnizarea de materiale cu dublă utilizare, care sunt articole ce pot fi utilizate atât în scopuri civile, cât și militare.
Statele occidentale au acuzat anterior Beijingul că transferă Moscovei tehnologie pentru drone și rachete și imagini prin satelit. SUA estimează că aproximativ 70% din mașinile-unelte și 90% din microelectronica pe care Rusia le importă provin acum din China. De asemenea, Beijingul a fost acuzat că desfășoară activități cibernetice și hibride răuvoitoare, inclusiv dezinformare asupra statelor NATO.
Joi, în timp ce vorbea cu noul Ministru de Externe al Țărilor de Jos, Caspar Veldkamp, Wang a declarat că nu acceptă absolut deloc aceste acuzații și a insistat că a fost întotdeauna o forță pentru pace și pentru stabilitate.
În comentariile transmise de mass-media de stat, acesta a afirmat că sistemul politic și valorile diferite ale Chinei nu ar trebui să fie folosite ca motiv pentru NATO de a incita la confruntarea cu China și a solicitat NATO să rămână în limitele sale. Remarcile sale au fost cele mai recente dintr-o serie de reacții furibunde din partea Beijingului.
Beijingul a respins de mult timp acuzațiile potrivit cărora ar fi ajutat Rusia în război și insistă că rămâne o parte neutră. Acesta a făcut apel la încetarea conflictului și a propus un plan de pace, pe care Ucraina l-a respins. Dar, pe lângă acuzațiile tot mai numeroase de sprijin militar, observatorii au subliniat, de asemenea, că achizițiile Beijingului de cantități mari de petrol și gaze au contribuit la susținerea economiei Rusiei, paralizată de sancțiuni, și la umplerea cuferelor secătuite de cheltuielile de război.
Beijingul a acuzat SUA și alte state occidentale că au pus „gaz pe foc” prin furnizarea de arme letale și tehnologie Ucrainei pentru apărarea sa. În ultimele săptămâni, mai multe țări au făcut un pas mai departe și au permis Ucrainei să își folosească armele pentru a lovi ținte din Rusia.