- China a anunțat că va „contracara cu hotărâre” tarifele impuse de SUA și presiunea legată de fentanil.
- Wang Yi a declarat că marile puteri „nu ar trebui să intimideze pe cei slabi”.
- SUA a impus noi tarife de 10% pe importurile chinezești, acuzând Beijingul că nu face suficient pentru a stopa traficul de fentanil.
- Beijingul cere un „acord de pace echitabil și durabil”, dar nu critică Rusia și menține relații strânse cu Moscova.
- Beijingul vrea să umple vidul strategic lăsat de politica externă izolaționistă a administrației Trump.
Beijingul va „contracara cu hotărâre” presiunea SUA privind tarifele și problema fentanilului, a declarat astăzi ministrul chinez de externe, adăugând că marile puteri „nu ar trebui să îi intimideze pe cei slabi”, scrie Reuters.
Advertisment
Critici voalate la adresa SUA
Înaltul diplomat Wang Yi a prezentat China drept o putere globală de încredere în mijlocul turbulențelor geopolitice și al retragerii președintelui american Donald Trump din instituțiile internaționale. Statele Unite au impus un tarif suplimentar de 10% asupra importurilor chineze în această săptămână din cauza fluxului continuu de fentanil, un opioid mortal, în țară.
„Dacă o parte exercită o presiune oarbă, China va contracara cu hotărâre acest lucru”, a declarat ministrul de externe Wang Yi în cadrul unei conferințe de presă în marja reuniunii parlamentare anuale a Chinei.
Recomandări
SUA „nu ar trebui să răsplătească bunătatea cu nemulțumiri, cu atât mai puțin să impună tarife fără motiv”, a adăugat Wang, referindu-se la „asistența diversă” pe care Beijingul a oferit-o Washingtonului pentru a face față fluxului de fentanil în SUA.
Nicio țară nu poate să suprime China, pe de o parte, și să dezvolte relații bune cu China, pe de altă parte, a răspuns Wang când a fost întrebat cum se va angaja China cu administrația Trump în următorii patru ani. O astfel de abordare „cu două fețe” nu este utilă pentru relații stabile, a spus el.
Ce spune China despre războiul din Ucraina
În ceea ce privește rezolvarea războiului din Ucraina, China dorește să ajungă la un „acord de pace echitabil, de lungă durată și obligatoriu”, acceptabil pentru toate părțile, a declarat Wang Yi.
„China este dispusă să continue să joace un rol constructiv în soluționarea finală a crizei și în realizarea unei păci durabile, în conformitate cu dorințele părților implicate, împreună cu comunitatea internațională”.
Țările occidentale au îndemnat Beijingul să joace un rol mai activ în utilizarea influenței sale economice asupra Rusiei pentru a opri războiul, însă Beijingul a refuzat până în prezent să își critice public partenerul strategic sau să își oprească sprijinul economic acordat Moscovei.
Relațiile China-Rusia sunt „o constantă într-o lume turbulentă, nu o variabilă în jocurile geopolitice”, a declarat Wang la conferința de presă. Președintele chinez Xi Jinping a reafirmat recent parteneriatul „fără limite” al Beijingului cu Moscova într-o convorbire telefonică cu omologul său rus, cu ocazia celei de-a treia aniversări a invaziei pe scară largă a Moscovei în Ucraina în 2022.
Analiștii spun că Beijingul dorește să exploateze ruptura transatlantică în creștere pentru a-și consolida legăturile cu țările europene, care au fost tensionate din cauza Ucrainei și a tensiunilor comerciale.
„China are încă încredere în Europa și crede că Europa poate fi în continuare partenerul de încredere al Chinei”, a declarat Wang.
China believes in you!
Wang a îndemnat țările în curs de dezvoltare să „continue să își îmbunătățească reprezentarea și puterea de discurs în cadrul guvernanței globale”.
„Dacă fiecare țară își pune accentul pe propriile priorități naționale și crede în putere și statut, lumea va regresa la legea junglei, iar țările mici și slabe vor fi cele mai afectate”, a spus Wang, într-o referire voalată la acțiunile Washingtonului.
„Marile puteri … nu ar trebui să fie motivate de profit și nu ar trebui să îi intimideze pe cei slabi”, a continuat acesta.
Citește și
- Racheta Starship a SpaceX a explodat în spațiu la scurt timp după lansarea din Texas, în timpul celei de-a opta misiuni de testare
- Muzeul Pompidou din Paris te invită la o ultimă vizită înainte de renovare: Ce spectacole tematice te așteaptă
- Regele Charles al III-lea își lansează playlist-ul personal de muzică. Ce artiști alcătuiesc topul muzical al acestuia
Partenerii noștri