China se declară profund îngrijorată de conflictul „scăpat de sub control” din Ucraina

Qin Gang sursă foto - YouTube
  • Ministrul de externe al Chinei, Qin Gang: Beijingul va continua să promoveze negocierile de pace.
  • China va publica săptămâna aceasta o propunere menită să găsească o ,,soluție politică” la criza ucraineană.
  • Aceste declaraţii au fost făcute după ce guvernul chinez a dezminţit luni că ia în considerare să furnizeze arme Rusiei pentru a-i sprijini ofensiva din Ucraina.

China, „foarte îngrijorată” de conflictul din Ucraina care se intensifică şi chiar scapă de sub control” , îndeamnă la promovarea dialogului”, a declarat marţi ministrul chinez de externe, Qin Gang, relatează presa internațională.

Vom continua să promovăm dialogul de pace (…) şi să acţionăm împreună cu comunitatea internaţională pentru a promova dialogul şi consultarea, a răspunde preocupărilor tuturor părţilor şi a căuta securitatea comună” , a adăugat el în cursul unei conferinţe la Beijing.

Aceste declaraţii au fost făcute după ce guvernul chinez a dezminţit luni că ia în considerare să furnizeze arme Rusiei pentru a-i sprijini ofensiva din Ucraina, aşa cum a afirmat secretarul de stat american, Antony Blinken.

Linie roșie”

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a estimat că o eventuală livrare de arme de China către Rusia ar constitui o linie roşie” pentru Uniunea Europeană.

Facem apel la ţările în cauză să înceteze să mai toarne ulei pe foc cât mai curând posibil, să nu mai dea vina pe China şi să nu mai facă zgomot strigând +Azi Ucraina, mâine Taiwan+” , a declarat marţi ministrul chinez de externe, referindu-se la teritoriul revendicat de China.

Cu câteva zile înainte de 24 februarie, un an după începerea invaziei ruse, presiunea occidentală creşte asupra Chinei care nici nu a susţinut, nici nu a criticat niciodată public ofensiva, în timp ce şi-a exprimat în mod repetat sprijinul pentru Moscova în faţa sancţiunilor occidentale.

Sâmbătă, China a afirmat că va face publică în zilele următoare o propunere pentru găsirea unei soluţii politice” la războiul din Ucraina.