• Tensiuni ridicate în timp ce Taiwanul începe exerciții cu focuri reale, iar China continuă exercițiile militare începute după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei săptămâna trecută.
  • China și-a folosit exercițiile militare de săptămâna trecută pentru a se pregăti pentru o invazie a Taiwanului, iar furia sa față de vizita lui Nancy Pelosi a fost doar o scuză.”, a declarat ministrul de externe din Taiwan.
  • În ultima săptămână, Armata de Eliberare a Chinei a efectuat peste 100 de traversări maritime și aeriene ale liniei mediane, insula Pingtan, o frontieră neoficială între China și Taiwan pe care, până de curând, ambele părți au respectat-o în mare măsură.

Ministrul de externe din Taiwan, Joseph Wu, s-a adresat presei marți dimineață și a acuzat China de „încălcări grave ale dreptului internațional”, declarând că exercițiile militare ale Armatei Populare de Eliberare a Chinei (APL), începute săptămâna trecută în jurul insulei, odată cu vizita lui Nancy Pelosi, au ca scop invadarea țării, potrivit The Guardian.

„China a folosit exercițiile din manualul său militar pentru a se pregăti pentru invazia Taiwanului”, a spus el. „Efectuează exerciții militare la scară largă și lansări de rachete, precum și atacuri cibernetice, dezinformare și coerciție economică, în încercarea de a slăbi moralul public din Taiwan”.

„Republica Chineză a întreprins acțiuni specifice pentru a încălca acordul tacit de lungă durată al liniei mediane”, a mai spus oficialul taiwanez.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

El a mai spus că activitățile armatei ar fi avut nevoie de mult mai mult timp pentru a fi pregătite, iar vizita Președintelui Camerei Reprezentanților a SUA a fost doar o scuză.

Wu a declarat că tacticile Chinei, inclusiv lansarea de rachete balistice, „încearcă în mod clar să descurajeze alte țări să intervină în încercarea sa de a invada Taiwanul” și arată, de asemenea, că are intenții geostrategice mult mai largi.

„Adevărata intenție a Chinei este de a modifica status quo-ul în strâmtoarea Taiwan și în întreaga regiune”.

În ultima săptămână, Armata de Eliberare a Chinei a efectuat peste 100 de traversări maritime și aeriene ale liniei mediane, insula Pingtan, o frontieră neoficială între China și Taiwan pe care, până de curând, ambele părți au respectat-o în mare măsură.

„Taiwanul nu se va lăsa intimidat”

Săptămâna trecută, site-urile guvernamentale, magazinele de proximitate și panourile din gări au fost ținta unor atacuri cibernetice. Wu a declarat că diferitele atacuri au fost localizate în China și Rusia, pe parcursul mai multor zile. Atacurile cibernetice din străinătate continuă, iar autoritățile taiwaneze rămân în „alertă maximă”, a declarat Wu, dar Taiwanul nu se va lăsa intimidat.

„Încercarea continuă a Chinei de a intimida Taiwanul nu ne va panica și nici nu ne va învinge. Valorile libertății și ale democrației nu pot fi îndepărtate.”

Taiwanul și-a început marți propriile exerciții militare cu focuri reale, în comitatul Pingtung, în sudul insulei principale. Exercițiile sunt concepute pentru a simula operațiuni defensive împotriva unui atac asupra insulei.

În mod tradițional, Taiwanul organizează anual exerciții militare, în această perioadă a anului. În săptămâna dinaintea vizitei lui Pelosi, marile orașe au efectuat exerciții militare la scară largă pe uscat și pe mare.

„Exercițiile militare normale ale Chinei sunt deschise, transparente și profesioniste”, a declarat Wang. „Autoritățile relevante au emis înștiințări în timp util. Acestea sunt în concordanță cu legile interne și internaționale, precum și cu practicile internaționale stabilite. Acest lucru servește ca un mesaj de avertizare pentru provocatori și este, de asemenea, o mișcare legitimă pentru a ne proteja suveranitatea și integritatea teritorială.”, a răspuns Ministrul de externe chinez, Wang Wenbin, într-o conferință de presă de luni.