• Creșterile bugetului de apărare al Chinei au fost puse în aplicare pentru a se pregăti de război” pe fondul tensiunilor crescute din Marea Chinei de Sud.
  • O sumă uriașă de 185 de miliarde de lire sterline a fost alocată pentru cheltuielile de apărare în acest an.
  • Aceasta vine pe fondul temerilor că, China ar putea ataca Taiwanul în orice moment, din cauza revendicărilor sale istorice asupra insulei autoguvernate.

Creșterile bugetului de apărare al Chinei au fost puse în aplicare pentru a se pregăti de război” pe fondul tensiunilor crescute din Marea Chinei de Sud. O sumă uriașă de 185 de miliarde de lire sterline a fost alocată pentru cheltuielile de apărare în acest an, a anunțat premierul demisionar Li Keqiang în fața Congresului Național al Poporului, în timp ce prezenta raportul anual de activitate al țării săptămâna trecută.

Li, în vârstă de 67 de ani, unul dintre cei mai puternici oameni din China – al doilea după președintele Xi Jinping – a îndemnat partidul să consolideze în mod cuprinzător antrenamentul în vederea pregătirii pentru un război”. Aceasta vine pe fondul temerilor că, China ar putea ataca Taiwanul în orice moment, din cauza revendicărilor sale istorice asupra insulei autoguvernate.

El a declarat că, China ar trebui să caute dezvoltarea pașnică” a relațiilor pentru a facilita obiectivul său de reunificare, dar a menținut linia partidului, subliniind că Beijingul rămâne hotărât împotriva oricărui iz de independență a Taiwanului. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Wang Chao, nu a dat nici o indicație dacă rata de creștere care va fi anunțată duminică, la deschiderea sesiunii anuale a Congresului Național al Poporului de la Beijing, va fi mai mare sau mai mică decât cea de anul trecut, de 7,1%. Dar el a declarat că bugetul apărării a rămas stabil ca procent din PIB și că modernizarea militară a Chinei nu va fi o amenințare pentru nici o țară”.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Dimpotrivă, va fi doar o forță pozitivă pentru protejarea stabilității regionale și a păcii mondiale”, a declarat Wang reporterilor în cadrul unei conferințe de presă.

Creșterea cheltuielilor pentru apărare este necesară pentru a face față provocărilor complexe de securitate și pentru ca China să își îndeplinească responsabilitățile de țară majoră. Cheltuielile de apărare ale Chinei … sunt mai mici decât media mondială, iar creșterea este adecvată și rezonabilă”, a adăugat Wang.

China a cheltuit 1,7% din PIB pentru armata sa în 2021, potrivit Băncii Mondiale, în timp ce SUA, cu obligațiile sale masive în străinătate, a cheltuit un procent relativ ridicat de 3,5%. China a bugetat 1.450 de miliarde de yuani (174 de miliarde de lire sterline) pentru anul trecut. Creșterile anuale constante de peste două decenii au permis Armatei Populare de Eliberare, care numără două milioane de membri, să își sporească capacitățile în toate categoriile.

Alături de cea mai mare armată permanentă din lume, China are cea mai mare flotă din lume și a lansat recent al treilea portavion. Aceasta se mândrește cu un stoc masiv de rachete, alături de avioane invizibile, bombardiere capabile să transporte arme nucleare, nave de suprafață avansate și submarine cu propulsie nucleară.

China a stabilit deja o bază militară străină în Djibouti, o țară din Cornul Africii, și renovează baza navală Ream din Cambodgia, ceea ce i-ar putea conferi cel puțin o prezență semipermanentă în Golful Thailandei, în fața disputatei Mări a Chinei de Sud. Efortul de modernizare a stârnit îngrijorări în rândul SUA și al aliaților săi, în special în ceea ce privește Taiwanul, democrația insulară autonomă pe care China o revendică ca teritoriu.

Acest lucru a determinat un flux constant de vânzări de arme către insulă, inclusiv sisteme terestre, rachete de apărare aeriană și avioane de luptă F-16. Taiwanul însuși a extins recent serviciul militar obligatoriu de la patru luni la un an și și-a revitalizat propriile industrii de apărare, inclusiv prin construirea de submarine pentru prima dată.

Deși nu mai cresc cu ratele procentuale anuale de două cifre din deceniile trecute, cheltuielile de apărare ale Chinei au rămas relativ ridicate în pofida unor niveluri de îndatorare guvernamentală care au crescut vertiginos și a unei economii care a înregistrat anul trecut al doilea cel mai scăzut nivel din ultimele patru decenii. Guvernul spune că cea mai mare parte a creșterii cheltuielilor va fi destinată îmbunătățirii bunăstării trupelor.

Observatorii spun că bugetul omite o mare parte din cheltuielile Chinei pentru armament, care este în mare parte dezvoltat la nivel național după ani de importuri pe scară largă din Rusia. Capacitatea uriașă a Chinei și cheltuielile masive ale Rusiei cu obuze de artilerie și alte materiale în războiul său împotriva Ucrainei au stârnit îngrijorări în SUA și în alte părți că Beijingul ar putea oferi asistență militară Moscovei.

Vorbind vineri la reuniunea G20 din India, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că dacă China s-ar angaja în susținerea materială, letală a agresiunii Rusiei sau dacă s-ar angaja în evitarea sistematică a sancțiunilor pentru a ajuta Rusia, aceasta ar fi o problemă serioasă pentru țările noastre”.

Încă nu am văzut-o făcând acest lucru, dar am văzut-o luând în considerare această propunere… și am precizat clar că vor exista consecințe dacă se va angaja în astfel de acțiuni”, a spus Blinken.

China a desfășurat ceea ce numește comerț normal cu Rusia – inclusiv o creștere de trei ori a importurilor de cărbune prin intermediul unui singur punct de trecere a frontierei, potrivit presei chineze – considerat ca oferind Moscovei un colac de salvare economică parțială alături de alte țări precum India.

Luna trecută, Beijingul a emis o propunere prin care a cerut o încetare a focului și discuții de pace între Ucraina și Rusia, dar a declarat, de asemenea, că are o prietenie fără limite” cu Rusia și a refuzat să critice invazia Moscovei, sau chiar să o numească invazie. A acuzat SUA și NATO că au provocat conflictul și a condamnat sancțiunile aplicate Rusiei și entităților considerate ca ajutând efortul său militar.