• O notă de subsol din rezumatul de sâmbătă al Indiei a precizat că două paragrafe au fost adaptate din declarația G20 de la Bali din noiembrie.
  • Ministrul de finanțe Nirmala Sitharaman a declarat reporterilor că China și Rusia au avut rezerve în legătură cu acest lucru.
  • New Delhi a menținut o poziție neutră în conflict și nu a condamnat în mod explicit invazia Rusiei în Ucraina.

O reuniune a șefilor de finanțe din cadrul Grupului celor 20 de economii s-a încheiat sâmbătă fără o declarație comună, după ce China și Rusia s-au opus includerii unui text care critica războiul din Ucraina.

India, care a găzduit reuniunea de la Bengaluru, a emis un rezumat al președintelui” în care se afirmă că au existat „evaluări diferite ale situației” din Ucraina și cu privire la sancțiunile impuse Rusiei.

Rusia se referă la acțiunile sale în Ucraina ca la o operațiune militară specială” necesară pentru a împiedica utilizarea Kievului ca platformă pentru agresiunea occidentală. Ea evită să descrie conflictul ca fiind o invazie sau un război. De asemenea, India i-a îndemnat pe delegații de la reuniunea de sâmbătă să evite folosirea cuvântului război” în orice declarație oficială, au declarat pentru Reuters oficiali neidentificați din cadrul G20. Această evoluție a avut loc la o zi după ce India s-a abținut de la votul asupra unei rezoluții în Adunarea Generală a ONU care cerea retragerea necondiționată a trupelor rusești din Ucraina.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

New Delhi a menținut o poziție neutră în conflict și nu a condamnat în mod explicit invazia Rusiei în Ucraina. De asemenea, India și-a crescut puternic importurile de petrol rusesc de la începutul războiului, ministrul de externe al țării, S Jaishankar, apărând în mod repetat acest demers. Delegații au declarat pentru Reuters că China și Rusia nu au dorit ca reuniunea G20 de la Bengaluru să fie folosită pentru chestiuni politice.

O notă de subsol din rezumatul de sâmbătă al Indiei a precizat că două paragrafe au fost adaptate din declarația G20 de la Bali din noiembrie. Ministrul de finanțe Nirmala Sitharaman a declarat reporterilor că China și Rusia au avut rezerve în legătură cu acest lucru.

În declarație se spune că majoritatea membrilor au condamnat cu fermitate războiul din Ucraina și au subliniat că acesta provoacă suferințe umane imense și exacerbează fragilitățile existente în economia globală – limitând creșterea, crescând inflația, perturbând lanțurile de aprovizionare, sporind insecuritatea energetică și alimentară și crescând riscurile pentru stabilitatea financiară”.

Acesta a adăugat: Au existat alte opinii și evaluări diferite ale situației și ale sancțiunilor. G-20 nu este forumul care să rezolve problemele de securitate, dar recunoaștem că problemele de securitate pot avea consecințe semnificative asupra economiei globale.”

Al doilea paragraf al declarației, la care s-au opus ambele țări, prevedea următoarele: Este esențial să susținem dreptul internațional și sistemul multilateral care protejează pacea și stabilitatea… Utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare este inadmisibilă. Rezolvarea pașnică a conflictelor, eforturile de soluționare a crizelor, precum și diplomația și dialogul, sunt vitale. Era de astăzi nu trebuie să fie cea a războiului.”

Ministrul german de finanțe, Christian Lindner, a declarat că eșecul de a ajunge la un acord asupra comunicatului comun este regretabil. Acesta este un război”, declarase vineri. Și acest război are o cauză, are o singură cauză, și aceasta este Rusia și Vladimir Putin. Acest lucru trebuie să fie exprimat clar la această reuniune financiară a G20″.