• Majoritatea puterilor globale sunt reticente să recunoască grupul terorist răsturnat de forțele aliate în 2001.
  • Beijingul și Islamabadul ar putea rupe rangul pentru a forma legături mai strânse cu noul guvern probabil.
  • Între timp, trimisul Kremlinului în Afganistan a spus că nu există planuri de evacuare a Ambasadei Rusiei.
  • Iranul, care de multă vreme este precaut cu talibanii musulmani sunniți, a luat măsuri pentru a asigura siguranța diplomaților săi.

China, Rusia, Pakistan și Turcia par să recunoască în mod oficial stăpânirea talibanilor în Afganistanul vecin, după ce gruparea teroristă islamistă a pus mâna pe palatul prezidențial din Kabul duminică, iar președintele atacat al țării a fugit în Tadjikistan.

Ambasada Chinei la Kabul nu intenționează să-și evacueze personalul

„Ambasada Chinei a solicitat diverse facțiuni în Afganistan pentru a asigura siguranța națiunilor chineze, a instituțiilor chineze și a intereselor chineze”, a spus acesta.

„Ambasada va lua măsuri suplimentare pentru a le reaminti cetățenilor chinezi să urmeze îndeaproape situația de securitate, să sporească măsurile de siguranță și să se abțină de la a ieși afară”.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?

Într-o declarație pe site-ul său, ambasada a declarat că situația din Kabul a devenit „extrem de complexă și severă” și că sunt în contact strâns cu cetățenii chinezi din Afganistan.

Decizia de a nu evacua a fost luată și de Rusia. Nici Rusia, nici China nu au semnat declarația comună de astăzi a 65 de teritorii, solicitând tuturor părților să faciliteze plecarea în siguranță a cetățenilor străini și a afganilor care doresc să plece.

Guvernul Chinei a spus puțin despre evenimentele din weekendul din Afganistan, dar o analiză a corespondentului Reuters Yew Lun Tian, publicată astăzi, a menționat că aparatul de propagandă al Chinei a început deja să pună bazele pentru ca cetățenii țării să accepte că Beijingul ar trebui să recunoască talibanii.

China este pregătită să aprofundeze relațiile „de prietenie și cooperare” cu Afganistanul, a declarat luni o purtătoare de cuvânt a guvernului, după ce talibanii au preluat controlul asupra țării, scrie AFP

„Suntem pragmatici. Modul în care doriți să vă conduceți țara este în mare parte propria dvs. afacere, pur și simplu nu lăsați acest lucru să afecteze China”, a declarat pentru Reuters Lin Minwang, expert în Asia de Sud la Universitatea Fudan din Shanghai.

„Când o mare putere asiatică precum China arată că recunoaște legitimitatea politică a talibanilor întâlnindu-i atât de deschis, le oferă talibanilor o mare victorie diplomatică”, a spus Lin.

Oficialii talibani au vizitat China în iulie și s-au întâlnit cu ministrul de externe Wang Yi. După întâlnire, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, a declarat că a văzut China ca pe un „prieten” al Afganistanului și au sperat să vorbească cu Beijingul despre investițiile în lucrările de reconstrucție.

Presa de stat a Chinei a scris destul de mult despre preluarea de către talibani a țării. O mare parte din acestea s-au concentrat asupra eșecurilor SUA. CCTV, principalul canal de stat, a postat pe Weibo: „20 de ani de război nu au adus siguranță și siguranță țării protejate de Statele Unite, ci au adus violență și mai multe dezastre”. Un editorial al China Daily a numit retragerea „umilitoare și dăunătoare”.

Global Times a raportat și despre protestele din fața Casei Albe. Într-o serie de postări de pe Weibo, tabloidul naționalist a publicat, de asemenea, clipuri vechi de la sfârșitul războiului din Vietnam, inclusiv fotografii foarte similare ale evacuării de la Saigon și scene din Kabul, un clip acum viral al președintelui american Joe Biden, care spunea că guvernul afgan nu este in dificultate și un articol critic din ziarulWashington Post (care este blocat în China).

În China, o serie de fotografii au fost publicate luna trecută de mass-media de stat, arătându-l pe ministrul de externe Wang Yi stând umăr la umăr cu oficiali talibani în vizită îmbrăcați în tunica și turbanul tradițional din Tianjin. 

Nu există planuri de evacuare a ambasadei Rusiei

Între timp, Kremlinul a spus că nu există planuri de evacuare a ambasadei rusești la Kabul, mass-media de stat rusă raportând că grupul islamist sunnit format după retragerea sovietică a Afganistanului a  promis să garanteze siguranța personalului său diplomatic.

„Organizația are„ bune relații cu Rusia ”și o„ politică în general pentru a asigura condiții de siguranță pentru funcționarea ambasadei rusești și a altor ambasade ”, a spus agenției de știri AP Suhail Shaheen, un purtător de cuvânt al biroului politic al talibanilor, pentru Tass .

Zamir Kabulov, trimisul prezidențial rus în Afganistan, a declarat agenției de știri Interfax că ambasadorul rus și personalul său „își îndeplinesc calm funcțiile”.

Iar Iranul, care de multă vreme este precaut cu talibanii musulmani sunniți, sa mutat pentru a asigura siguranța diplomaților și a personalului său, după ce s-a oferit anterior să ajute la încheierea crizei în timpul discuțiilor din iulie. 

Moscova colaborează cu alte țări pentru a organiza o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU asupra Afganistanului. Rusia este unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, alături de Statele Unite, Marea Britanie, Franța și China.

Pakistanul, care a fost acuzat că adăpostește luptători talibani, ar putea, de asemenea, să sprijine grupul după ce Imran Khan a refuzat să condamne atrocitățile lor recente. Aprobarea lor ar putea agrava relațiile Pakistanului cu India, care au fost deja avertizați de talibani să nu se angajeze în vreo acțiune militară în Afganistan. 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că țara sa va lucra pentru stabilitate în Afganistan împreună cu Pakistanul, pentru a stopa un val de migrație în creștere pe fondul ofensivei talibane la nivel național.

Erdogan a declarat la o ceremonie navală cu președintele pakistanez că afganii încearcă din ce în ce mai mult să migreze în Turcia prin Iran, cerând un efort internațional pentru a aduce stabilitate țării și a preveni migrația în masă.

El a spus că Pakistanul are o „sarcină vitală” de a aduce pacea și stabilitatea în Afganistan, unde ciocnirile s-au intensificat. Pentru aceasta ar fi necesară cooperarea turco-pakistaneză, iar Turcia ar folosi toate posibilitățile pentru a face acest lucru, a adăugat dl Erdogan.

Iranul și-a redus prezența diplomatică în Afganistan, a declarat duminică ministerul de externe, lăsând un personal schelet la ambasada din Kabul, în timp ce orașul a căzut în mâinile talibanilor.

„A existat o reducere a personalului la ambasada Iranului la Kabul”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Saeed Khatibzadeh, într-o declarație, adăugând că personalul a rămas pentru a se asigura că „activitățile necesare ale ambasadei” continuă.