China solicită neintervenția SUA în „treburile interne” și ridicarea „restricțiilor nerezonabile”

Sursa foto: Profimedia
  • Ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat că SUA trebuie să elimine „restricțiile nerezonabile” pentru ca relația celor două țări să avanseze
  • La această situație a contribuit și poziția Beijingului cu privire la Taiwan, Hong Kong, Xinjiang și Tibet
  • Wang Yi a respins și afirmațiile că Beijingul comite „genocid” în Xinjiang

Ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat că SUA trebuie să elimine „restricțiile nerezonabile” pentru ca relația celor două țări să avanseze, relatează CNBC.

Aceste declarații vin pe fondul relațiilor tensionate dintre SUA și China, datorate în mare parte acțiunilor fostului președinte american, Donald Trump. Administrația Biden a menținut o poziție dură față de China, numind țara un „competitor” mai asertiv.

La această situație a contribuit și poziția Beijingului cu privire la Taiwan, Hong Kong, Xinjiang și Tibet. Guvernul central al Chinei consideră că aceste probleme fac parte din problemele sale interne și dorește ca SUA să nu mai intervină.

„Vorbind despre relațiile China-SUA, cred în primul rând că ambele părți trebuie să respecte principiul neintervenției în treburile interne ale celorlalți”, a spus Wang Yi la cel mai mare eveniment politic al țării din acest an.

Wang Yi a cerut de asemenea ca SUA să „elimine cât mai devreme toate restricțiile nerezonabile ale cooperării bilaterale” și „să nu creeze noi obstacole”. Totuși, nu a precizat care sunt aceste restricții.

Într-un discurs de luna trecută, Wang Yi a cerut noii administrații americane să înlăture tarifele și sancțiunile, în special pentru companiile de tehnologie din China.

Wang Yi a respins și afirmațiile că Beijingul comite „genocid” în Xinjiang și a spus că guvernul are capacitatea de a „contracara” toate încercările de promovare a independenței Taiwanului.

El a vorbit și despre decizia Beijingului de a „îmbunătăți” sistemul electoral din Hong Kong. China analizează o propunere de modificare a sistemului electoral din Hong Kong, care ar permite Beijingului să își consolideze controlul asupra regiunii semi-autonome.