• Zeci de avioane militare chineze au pătruns în spaţiul aerian taiwanez.
  • Administraţia separatistă din Taiwan critică vehement „agresiunile militare” ale Beijingului.
  • Taiwanul şi China continentală sunt guvernate separat de la sfârșitul unui război civil.

Taiwanul a raportat un număr record de incursiuni ale avioanelor de război chineze în zona sa de identificare a apărării aeriene (ADIZ) pentru a doua zi consecutiv, a anunţat sâmbătă seara Ministerul Apărării Naţionale din Taiwan, citat de CNN.

Insula autonomă a informat că un total de 39 de avioane militare chineze au intrat sâmbătă în ADIZ, cu unul mai mult față de cele 38 de avioane pe care le-a reperat vineri.

Cele 38, respectiv 39 de avioane reprezintă cel mai mare număr de incursiuni pe care Taiwanul le-a raportat într-o zi de când a început să raporteze public astfel de activităţi anul trecut.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Incursiunile de sâmbătă au avut loc în două etape – 20 de avioane în timpul zilei şi 19 avioane pe timp de noapte, a precizat ministerul în două declaraţii. Acestea au fost efectuate de 26 de avioane de luptă J-16, 10 avioane de luptă Su-30, două avioane de avertizare antisubmarin Y-8 şi un avion de avertizare timpurie şi control aerian KJ-500, a precizat Ministerul Apărării.

Ca răspuns la aceste incursiuni, forţele aeriene taiwaneze au mobilizat avioane, au emis avertismente radio şi au desfăşurat sisteme de rachete de apărare aeriană, a adăugat ministerul.

Momente de tensiune în Taiwan

Incursiunile nu au încălcat spaţiul aerian al Taiwanului, care se întinde la 12 mile marine de coasta sa. Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA defineşte o ADIZ ca fiind „o zonă desemnată a spaţiului aerian deasupra uscatului sau a apei, în interiorul căreia o ţară solicită identificarea imediată şi pozitivă, localizarea şi controlul traficului aerian al aeronavelor în interesul securităţii naţionale a ţării”.

Înainte de ultimele două zile, precedentul record de zboruri ale Armatei Populare de Eliberare (APL) într-o singură zi în ADIZ a Taiwanului a fost înregistrat în iunie, când au intrat 28 de avioane militare chineze.

Incursiunile de vineri au avut loc în contextul în care Beijingul a sărbătorit 72 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze în 1949.

Taiwanul şi China continentală sunt guvernate separat de la sfârşitul unui război civil care a avut loc în urmă cu mai bine de şapte decenii, în care naţionaliştii învinşi au fugit la Taipei.

Beijingul consideră Taiwanul ca fiind o parte inseparabilă a teritoriului său – chiar dacă Partidul Comunist Chinez nu a guvernat niciodată insula cu aproximativ 24 de milioane de locuitori.