• În plus față de testare, vor fi necesare și rezervări în avans pentru anumite călătorii.
  • Toți călătorii vor trebui să fie testați negativ pentru COVID prin intermediul unui test PCR în termen de 48 de ore de la traversare.
  • Potrivit unei declarații a Consiliului de Stat al Chinei, zborurile din Hong Kong și din Macao, țara vecină, către China continentală vor fi reluate.

Guvernul chinez a anunțat joi că va redeschide granița cu Hong Kong pe 8 ianuarie, la aproape trei ani după ce a fost închisă în mare parte în încercarea de a limita răspândirea COVID. Până la 60.000 de rezidenți din Hong Kong vor putea trece granița în China continentală pe măsură ce va începe redeschiderea treptată a punctelor de control la frontieră, a declarat joi liderul din Hong Kong, John Lee, presei, în urma anunțului făcut de Beijing.

Schimbarea va elimina ceea ce a fost o carantină obligatorie pentru călătorii din Hong Kong către continent. Toți călătorii vor trebui să fie testați negativ pentru COVID prin intermediul unui test PCR în termen de 48 de ore de la traversare, iar cotele de pasageri se vor aplica pentru călătorii în ambele direcții.

Redeschiderea anunțată are loc în aceeași zi în care China va renunța la cerințele de carantină pentru sosirile internaționale și va elimina o serie de restricții privind COVID impuse companiilor aeriene de la începutul pandemiei.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Aceste schimbări au loc în contextul în care Beijingul a renunțat brusc la controalele Covid, care erau foarte stricte, în urma protestelor la nivel național. Redeschiderea aparentă a continentului vine după trei ani de izolare globală autoimpusă, timp în care eforturile de reluare a tranzitului regulat cu Hong Kong au fost amânate în mod repetat.

Cele mai multe dintre punctele de trecere a frontierei, anterior pline de viață, dintre Hong Kong și China continentală au fost închise de la începutul anului 2020, ceea ce a reprezentat o povară grea pentru familiile și întreprinderile cu legături de ambele părți.

Contingentul include 50.000 de persoane pentru a călători prin trei puncte de control terestre, în timp ce restul de 10.000 sunt pentru persoanele care călătoresc prin Aeroportul Internațional Hong Kong, două chei de feribot și podul Hong Kong-Zhuhai-Macau.

Plafonul nu se aplică rezidenților din Hong Kong care călătoresc înapoi în Hong Kong din China continentală și nici chinezilor din China continentală care călătoresc înapoi în China continentală din Hong Kong, a precizat Lee.

În plus față de testare, vor fi necesare și rezervări în avans pentru anumite călătorii. Potrivit unei declarații a Consiliului de Stat al Chinei, zborurile din Hong Kong și din Macao, țara vecină, către China continentală vor fi reluate, iar plafoanele privind capacitățile de pasageri vor fi ridicate; numărul de zboruri va crește într-un mod progresiv și ordonat”, se arată în declarație.

Punctele de control al frontierelor terestre și maritime dintre China continentală și Hong Kong și Macao vor fi, de asemenea, reluate în mod progresiv și ordonat”.

De asemenea, China va relua eliberarea de vize turistice și de afaceri pentru rezidenții din China continentală care călătoresc în Hong Kong, a adăugat declarația.