CIA caută informatori în Coreea de Nord, Iran și China. „Vrem ca indivizii din regimuri autoritare să știe că suntem deschiși pentru afaceri”

Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) a lansat o nouă campanie de recrutare de informatori în China, Iran și Coreea de Nord, conform BBC.

Organizația a postat miercuri pe conturile sale de social media mesaje în mandarină, farsi și coreeană, instruind utilizatorii cum să o contacteze în siguranță. Acest ultim efort urmează unei campanii de recrutare a rușilor în urma invaziei din Ucraina, despre care CIA spune că a fost un succes.

„Vrem să ne asigurăm că indivizii din alte regimuri autoritare știu că suntem deschiși pentru afaceri”, a declarat un purtător de cuvânt al CIA într-o declarație.

Mesajele de recrutare – care au fost plasate pe platforme precum X, Facebook, YouTube, Instagram, Telegram și LinkedIn, precum și pe dark web – solicitau numele, locația și datele de contact ale persoanelor.

Instrucțiunile detaliate îi sfătuiau pe utilizatori să contacteze CIA prin intermediul site-ului său oficial, utilizând rețele virtuale private (VPN) criptate de încredere sau un browser web anonim cunoscut sub numele de rețeaua Tor, care este adesea utilizat pentru a accesa dark web.

„Nu-mi amintesc niciun fel de efort de recrutare de acest gen, folosind YouTube sau social media în acest fel, cel puțin în coreeană”, a declarat Mason Richey, profesor asociat de politică internațională la Universitatea Hankuk de Studii Externe din Seul.

„Se pare că se bazează pe succesul pe care l-au avut în Rusia – dar m-aș întreba cât de eficient va fi acest lucru, având în vedere că majoritatea nord-coreenilor nu au acces la internet”, a declarat el pentru BBC.

Serviciile secrete americane consideră Iranul, Coreea de Nord și China „ținte dificile” atunci când vine vorba de colectarea de informații, având în vedere nivelul dur de supraveghere pe care toate țările îl folosesc pentru a elimina disidența.

„Acest efort reprezintă doar o modalitate prin care CIA se adaptează la un nou mediu global de represiune sporită a statelor și de supraveghere globală”, continuă declarația agenției de spionaj.

Șefii serviciilor de informații americane, încurajați de eforturile din Rusia, sunt totuși încrezători că vor ajunge la un număr suficient de cetățeni nemulțumiți care sunt dispuși să îi contacteze cu informații potențial utile.

„Există o mulțime de oameni care au acces la informații și care sunt nemulțumiți de regimul Xi din China”, a declarat directorul adjunct al CIA, David Cohen, pentru Bloomberg.

Liu Pengyu, un purtător de cuvânt al ambasadei chineze, a declarat că SUA desfășoară „o campanie organizată și sistematică” de dezinformare împotriva Chinei.

Exit mobile version