- Masacrul de la Haymarket, mișcarea violentă dintre poliție și protestatarii de la data de 4 mai 1886, a catalizat și mai mult comemorarea Zilei de 1 Mai în Statele Unite ca simbol al drepturilor și solidarității muncitorilor.
- În cele din urmă, Ziua Internațională a Muncitorilor este o sărbătoare oficială care comemorează muncitorii din 66 de țări.
- În România, Ziua Muncii este marcată pe litoral sau la munte cu grătare și mici. Mai jos am enumerat alte cinci moduri în care este marcată data de 1 Mai în întreaga lume.
Ziua Internațională a Muncii, recunoscută și sub numele de 1 Mai, își are originea în urma unei ieșiri în stradă a peste 300.000 de muncitori la 1 mai 1886. Protestul din acea zi a fost punctul central al unei lungi bătălii pentru o zi de lucru de 8 ore, la care au participat organizații sindicale precum Federația Sindicatelor Organizate și a Sindicatelor Muncii, scrie UCLA.
Masacrul de la Haymarket, mișcarea violentă dintre poliție și protestatarii muncitori la 4 mai 1886, a catalizat și mai mult comemorarea Zilei de 1 Mai în Statele Unite ca simbol al drepturilor și solidarității muncitorilor. În cele din urmă, Ziua Internațională a Muncitorilor este o sărbătoare oficială care comemorează muncitorii din 66 de țări și a devenit un simbol al mobilizării pentru comunitatea de imigranți din Los Angeles.
În România, Ziua Muncii este marcată pe litoral sau la munte cu grătare și mici. Mai jos am enumerat alte cinci moduri în care este marcată data de 1 Mai în întreaga lume.
Ghana
Ghana a sărbătorit prima sa Zi Internațională a Muncii în 1965, la scurt timp după ce și-a câștigat independența în 1957. O paradă națională anuală și evenimente festive marchează ziua specială pentru muncitori.
Sărbătorile poartă o temă diferită în fiecare an, cum ar fi „Munca și construirea națiunii: Cincizeci de ani și mai departe” sau „Pensie durabilă pentru toți; rolul partenerilor sociali”.
Aceste sărbători le oferă muncitorilor ocazia de a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă cei care lucrează în Ghana și de a milita pentru acestea.
Kenya
În onoarea câștigurilor economice și sociale obținute în Kenya, precum și pentru a-și arăta sprijinul pentru drepturile angajaților, kenyenii se adună pe 1 mai pentru evenimente comemorative organizate de obicei de Organizația Centrală a Sindicatelor (COTU).
Oamenii se adună în parcul Uhuru din Nairobi, Kenya, pentru a asculta discursurile președintelui și secretarului general al COTU, pentru a participa la parade și pentru a se bucura de spectacole. În prezent, mulți kenyeni se luptă cu găsirea unui loc de muncă, iar cei care dețin mici afaceri, în special antreprenorii care lucrează în sectorul informal, militează pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă.
Cuba
Plaza de Revolución din Cuba devine populată de susținători ai clasei muncitoare, iar sărbătorile de pe întreaga insulă atrag în mod normal peste un milion de participanți.
În timpul paradei, oamenii afișează pancarte și steaguri care denotă sectoarele lor de muncă, precum și liderii muncitorilor. Participanții ascultă discursuri ale oficialilor guvernamentali din domeniul muncii în sprijinul clasei muncitoare.
Cu toate acestea, în urma COVID-19, sărbătorile de 1 Mai din 2020 au arătat diferit față de anii trecuți. În loc de marșurile și paradele obișnuite, cubanezii au sărbătorit în siguranța caselor lor, agățând steaguri și cântând împreună imnul național.
Mexic
La „Dia del Trabajo” în Mexic, muncitorii și studenții au de obicei zi liberădeoarece este o sărbătoare publică. De obicei, oamenii sărbătoresc printr-o zi de odihnă și de petrecere a timpului liber, dar în Ciudad de Mexico, o paradă face parte din sărbătoarea pentru muncitori și pentru apărarea drepturilor acestora.
Los Angeles, California
În centrul orașului Los Angeles are loc un marș anual prin care se cer drepturi pentru imigranți, femei și alți muncitori marginalizați.
Coaliția de 1 Mai din Los Angeles, care organizează aceste demonstrații anuale, planifică marșul din acest an, centrat pe tema „The Fight Continues/La Lucha Sigue”. O caravană de mașini se va alătura, de asemenea, mișcării, în timp ce organizatorii și particpanții militează pentru imigranții fără documente și pentru legile de protecție a sindicatelor.