Cine a câștigat mai mult după întâlnirea Biden-Putin? Președintele american, enervat de întrebările unei jurnaliste

După jumătate de zi de la întâlnirea în care Joe Biden și Vladimir Putin au stat pentru prima oară față în față, de când Biden și-a preluat mandatul de președinte al Statelor Unite, presa din toată lumea comentează urmările întâlnirii.

Un meci cu doi câștigători: Putin a obținut așezarea Rusiei de la egal la egal cu SUA, Biden tranșarea unor subiecte dificile. Analistul de politică externă, Iulian Chifu, spune că Putin e cel care a câștigat mai mult. Pentru că a reușit să-l aducă pe Biden la discuții. Chiar dacă a forțat armat asta.

Am avut o forțare, o forțare făcută cu trupele masate la frontiera Ucrainei și cu o mare probabilitate ca acesta să fi fost costul pentru retragerea acelor trupe. Obiectivele stabilite de președintele american au fost acelea de stabilitate și predictibilitate: să știm dinainte să faceți vreo mișcare militaristă”, spune Iulian Chifu.

Biden știe exact cine e Putin, pe care nu s-a ferit să-l numească asasin. În plus, are o experiență de patru decenii de
negocieri cu Moscova. La întâlnirea de ieri, a reușit să obțină de la Putin ceva în plus: respectul.

Vladimir Putin, despre președintele SUA: Dacă mă întrebați ce fel de om e ca interlocutor, pot să vă spun că este o persoană constructivă, echilibrată și un politician experimentat, mă așteptam la asta. A vorbit despre familie și conversațiile pe care le avea cu mama lui.

Biden a fost foarte calm la întâlnirea cu Putin, dar și-a pierdut cumpătul cu jurnaliștii, chiar la finalul conferinței sale de presă.

Jurnalistă: În conferința de presă, după ce ați stat de vorbă mai multe ore, a negat orice implicare în atacurile cibernetice, a minimizat problema drepturilor omului, a refuzat chiar să pronunțe numele lui Alexei Navalnîi. Cum a fost asta o întâlnire constructivă pentru un președinte?
Joe Biden, președintele SUA: Dacă nu înțelegeți asta, sunteți în meseria greșită.

E o chestiune care ține de presiunea respectivă și de tentația de a se interpreta orice tip de afirmație pe care a făcut-o. Biden resimte această presiune, a fost o dispută majoră dacă să acorde sau nu această întâlnire lui Putin”, spune Iulian Chifu.

Presa americană notează că, ulterior, Biden și-a cerut scuze. „Îmi pare rău că am făcut-o pe deșteptul”, le-ar fi spus el jurnaliștilor.

Exit mobile version