• Am văzut miercuri dimineață ce n-am mai văzut în România de mai bine de 8 ani. O dezbatere electorală.
  • Prima confruntare din seria de trei pentru Casa Albă s-a încheiat cu un rezultat indecis. Spun analiștii.
  • A fost o dezbatere aprinsă. Candidații s-au întrerupt în mod repetat, familiile au fost introduse în discuție și s-a folosit chiar celebrul „Shut up, man!” pentru a pune punct unei dispute.

Biden l-a făcut pe Trump clovn, iar Trump l-a catalogat pe Biden drept un tip care nu e deștept. Cu alte cuvinte, candidații nu s-au menajat deloc. Chiar a fost o dezbatere-spectacol. Cum, de altfel, ne-am obișnuit să fie dezbaterile de peste Ocean.

Un sondaj realizat de CNN susține că 6 din 10 din americani îl văd pe Biden câștigătorul dezbtarii în timp ce Fox News susține că Trump a ieșit victorios din confruntare prezentând concluziile Partidului Republican.

Cine a fost câștigătorul

Nu cred că a fost un câștigător detașat în această primă dezbatere. Donald Trump a dominat confruntarea, cum era de așteptat și a reușit să-l încolțească pe Joe Biden pe subiecte sensibile, precum cel al fiului care ar fi câștigat bani din Rusia și China. Surpriza, mai degrabă, a venit de la Joe Biden care a avut o atitudine ofensivă, uneori chiar exagerată aruncând invective lui Trump precum: mincinos, clovn, prost.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

1,2 milioane au votat deja. Mai au relevanță alegerile?

Da, dacă ne gândim că în Statele Unite sunt în jur de 160 milioane de alegători. Astfel de dezbateri au o tradiție de 60 de ani, în 1960 Kenedy l-a înfruntat pe Nixon.

Fraudă electorală. Cum s-a ajuns aici în democratia SUA

Este o temă de campanie a lui Donald Trump care se opune votului prin corespondență și acuză de fraudă. A dat exemple de voturi care au ajuns în râuri dar și de greșeli cum că anumite voturi destinate militarilor, pe care scria military, au ajuns la civili. El mai argumentează că în multe state, legislația îi obligă pe oficiali să deschidă plicurile doar în ziua votului, iar numărătoarea acestor voturi ar dura luni. Joe Biden este adeptul votului prin corespondență, ținând cont de faptul că este pandemie și susține această procedură.

Care dintre candidați a fost mai bine pregătit?

Amândoi au fost bine pregătiți. De altfel, consilieri din ambele tabere au declarat că cei doi s-au antrenat înainte de a participa la această dezbatere, Trump avându-l ca „adversar” pe propriul avocat, Rudy Giuliani. Donald Trump a adus discuția în zona unde se simțea confortabil: creșterea economică, creșterea bursei, numărul de locuri de muncă, în timp ce Joe Biden l-a încolțit pe subiecte sensibile precum: gestionarea crizei medicale generate de pandemie și revoltele rasiale.

Presa a numit dezbaterea neconvigatoare. Nici unul dintre candidati nu a venit cu un plan structurat

CNN a numit HAOS confruntarea celor doi, în timp ce un jurnalist de la Fox News a spus că a fost neconcludentă. Cei doi candidați nu și-au lăsat adversarul să intre în detalii, au fost multe întreruperi și atacuri la persoană și nu le-a oferit șansa niciunuia să intre în detalii pe teme de interes pentru americanul de rând precum: dezvoltarea economiei, sistemul sanitar, combaterea rasismului, siguranța cetățenilor etc.