• Contul oficial de Twitter al Familiei Regale britanice a anunțat decesul Prințului Philip
  • Prințul Philip și Regina Elisabeta au început să își trimită scrisori de la vârsta de 13 ani
  • El s-a retras din viața publică în 2017

Astăzi, contul oficial de Twitter al Familiei Regale britanice a anunțat decesul Prințului Philip, Ducele de Edinburgh.

„Cu mare întristare, Majestatea Sa Regina a anunțat moartea iubitului său soț, Înălțimea Sa Prințul Philip, Duce de Edinburgh. Înălțimea Sa a murit în pace în această dimineată la Castelul Windsor”, se arată în postarea oficială a Familiei Regale.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Viața Prințului Philip

Prințul Philio al Greciei și Danemarcei s-a născut pe insula Corfu pe 10 iuniei 1921. El a fost cel mai mic copil și unicul fiu al mariajului dintre Prințul Andrei al Greciei și Danemarcei și Prințesa Alice de Battenberg.

În tinerețe, el a mers la o școală americană din Paris, la școala Cheam din Marea Britanie și la Schule Schloss Salem din Germania.

La doar 13 ani, începe să își trimită scrisori cu Elisabeta, care avea să devină Regina Elisabeta a II-a. Cei doi îndrăgostiți erau în același timp și verișori de gradul trei prin Regina Victoria și verișori de gradul doi prin Regele Christian al IX-lea al Danemarcei.

În anul 1939, la doar 18 ani, intră în Marina Regală, unde a servit în Oceanul Indian și Marea Mediteraneană, dar și pe coasta de est a Marii Britanii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, se afla în Golful Tokyo atunci când a fost semnată capitularea Japoniei. În ianuarie 1946, el s-a întors în Marea Britanie, unde a devenit instructor.

În vara anului 1946, Philip a cerut mâna Elisabetei, iar logodna a fost anunțată public pe 10 iulie 1947. Nunta a avut loc pe 10 noiembrie 1947 și a fost urmărită de 200 de milioane de oameni din întreaga lume. La nuntă a participat și Regele Mihai I al României.

Sursa foto: Profimedia

Împreună cu Elisabeta, cei doi au avut patru copii: Charles (n. 1948), Anne (n. 1950), Andrew (n. 1960) și Edward (n. 1964).

El și-a reluat cariera în Marina Regală după luna de miere, și a fost promovat locotenent comandant în 1950. Se retrage din Marină în 1951, dar este promovat comandant în 1952.

Au existat touși și certuri. Una dintre ele a fost din cauza faptului că, după moartea regelui, atât bunica paternă a Elisabetei, cât și Winston Churchill, i-au sugerat Reginei ca numele de familie al copiilor să fie Windsor. Acest lucru l-a supărat pe Philip, care a spus: „Nu sunt nimic altceva decât o amoebă. Sunt singurul bărbat din țară care nu are voie să dea numele său propriilor copii”.

S-a ajuns însă la un compromis, iar în 1960, Elisabeta a declarat că numele de familie al descendenților pe linie masculină va fi Mountbatten-Windsor. Mountbatten este numele de familie pe care Philip l-a preluat când s-a căsătorit cu Elisabeta, pentru că a trebuit să renunțe la titlurile regale și a preluat numele de familie al mamei. Totuși, această regulă se aplică în afara cazurilor în care descendenții nu folosesc un nume care derivă din titlurile regale.

De-a lungul timpului, ea a susținut-o pe soția sa, care s-a aratăt a fi un monarh și un conducător veritabil, iubit de britanici și nu numai. Prințul Philip s-a retras din viața publică după ce a oficiat parada Marinei Regale de la Palatul Buckingam din anul 2017.