• Spitalul de la Piatra Neamț unde au murit 10 bolnavi de Covid în incendiul de la Terapie Intensivă, are de astăzi al 9-lea director din ultimele 10 luni.
  • Doamna Doctor Cristina Iacob Atănăsoaie este noul director al Spitalului de Urgență Piatra Neamț
  • Aceasta a vorbit, la Aleph News, despre tragedia de sâmbătă: „A fost un accident nefericit”

După o ședință cu oameni din conducerea spitalului, conducerea Consiliului Județean Neamț a găsit pe cineva care să accepte funcția de director interimar pentru o lună de zile – Cristina Iacob Atănăsoaie.

Dr. Cristina Iacob Atănăsoaie: „Este o misiune foarte grea, și am acceptat cu inima strânsă propunerea colegilor, dar cineva trebuia să o facă, și cumva trebuie să depășim aceste momente. Fără discuție problema la terapie intensivă este cea mai mare provocare. Toate se leagă de secția de terapie intensivă, trebuie refăcută, renovată. Secția de terapie intensivă practic nu mai există. Noi acum funcționăm cu două paturi de ATI în vecinitătea Unității de Primiri Urgențe. Eu cred că totuți a fost un eveniment nefericit pe fondul suprasolicitării rețelei electrice, nu știu ce să vă spun, asta vor spune anchetatorii. Asemenea nenorocire se poate întâmpla oriunde și oricând, mai ales într-un spital suport Covid, unde este un consum mare de oxigen. Am fost în spital sâmbătă noaptea. Eram de gardă la ora accidentului”

La conducerea spitalului, pentru a doua oară

Dr. Cristina Iacob Atănăsoaie: „Atunci fusesem numită în același mod manager interimar, până la organizarea concursului, concursul s-a organizat mai târziu decât mă așteptam eu, și apoi a venit un manager prin concurs, în 2018”

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Ce spune despre tragedia de sâmbătă

Dr. Cristina Iacob Atănăsoaie: „Eram de gardă în pavilionul celălalt, pe Medicină Internă. Incendiul a izbucnit în jurul orei 19, apelul la 112 a fost făcut imediat, numai că a avut loc o explozie în acel salon din cauza consumului mare de oxigen, și salonul a ars în câteva secunde. Din câte am auzit, nu s-ar fi putut salva ceva. Colegii de garda au fost într-adevar niște eroi, colegii de garda la ATI, și din câte stiu eu, o asistentă și o infirmieră.

Tot personalul era acolo. Nu vă pot da foarte multe amănunte pentru că eu am aflat de situația respectivă de-abia când am auzit mașinile de pompieri venind. Spitalul are un birou de prevenire a incendiilor, are un personal angajat care se ocupă, are un protocol – ceea ce știu sigur este că lucrurile s-au întâmplat foarte repede, și până la a pune în practică orice protocol, au venit pompierii.

 Eu știu că s-a facut o simplă mutare a pacienților pe secția ATI, care oricum era secția veche a spitalului, și care oricum avea avizele necesare. La acest moment, nu pot să vă dau amănunte, decât atat, cât v-am spus până acum”.

Ce se va schimba odată cu venirea ei

Dr. Cristina Iacob Atănăsoaie: „Vom vedea, vom discuta, deocamdată avem 2 paturi în preajma unității de primiri urgențe, pacienții stau pe cele două paturi, până se reușește transferul lor către o altă unitate spitalicească. Nu știu amănunte despre cel de-al doilea medic, am înțeles că este lovit la mâini, probabil în încercarea de a scoate paturile.

Secția a fost închisă pentru cercetări, iar acum să vedem. Primul lucru, secția trebuie renovată, reabilitată și pusă la locul ei. Nu știu dacă mă aștept în mod deosebit la ceva, pur și simplu vreau ca spitalul să funcționeze, iar dacă eu pot să ajut cu ceva din poziția de manager interimar, o voi face, punându-mi la bătaie toată experiența pe care am acumulat-o”.

Cine este Cristina Iacob-Atănăsoaie

Dr. Cristina Iacob-Atănăsoaie, care a mai condus spitalul în perioada iulie 2017-iulie 2018. A renunțat când și-a dat seama că nu este sprijinită în demersurile sale. Cel mai probabil a acceptat acum numirea pentru a rezolva o situație disperată la spital.

Totodată, este absolventă și a Institutului de Medicină și Farmacie Iași, promoția 1989. A ocupat mai multe funcții importante. Din 1995 este medic specialist boli interne, din 2002 este medic primar boli interne și din același an și până în 2008 a fost managerul Spitalului Orășenesc Roznov.

În perioada 2011-2012 a fost director medical al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și din 21 iulie 2017 a fost numită manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Din iunie 2016 deține mandatul de consilier local în comuna Zănești. Este membră în Colegiul Medicilor – Consiliul Județean și Adunarea Generală.