• Biden a intrat în Senatul SUA la vârsta de doar 29 de ani. A mai candidat pentru a fi reprezentantul democraților în cursa prezidențială în 1988 și în 2008.
• S-a născut în Pennsylvania, în 1942, într-o familie romano-catolică și a studiat istorie și științe politice la Universitatea din Delaware și Dreptul la Universitatea din Syracuse.
• Biden a prezentat un plan ambițios, de 2 trilioane de dolari, pentru un sector energetic fără carbon; se opune Brexitului; a promis ca în abordarea pandemiei, să asculte sfatul experților.


Cu patru ani mai în vârstă decât Trump, la 78 de ani, Joe Biden este cel mai în vârstă președinte al SUA.

Lunga carieră politică a lui Joe Biden a fost plină de succes, scandaluri, gafe și suferință. Deși Trump susține că a făcut mai mult în 47 de săptămâni decât democratul în 47 de ani, Biden a promis în continuare hotărât să „refacă sufletul Americii” dacă va fi numit președinte al SUA.

Cine este Joe Biden?

Joseph R. Biden Jr, s-a născut în orașul minier Scranton, Pennsylvania, în 1942, într-o familie romano-catolică.

În copilărie și în adolescență a fost bâlbâit, depășind cu curaj această suferință prin vorbitul în public.

A studiat istorie și științe politice la Universitatea din Delaware și Drept la Universitatea din Syracuse, pentru a deveni avocat.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?
Joseph Biden, 1986. Sursă foto: Profimedia

Repere ale carierei politice lui Joe Biden

Biden a fost ales în senat la vârsta doar 29 de ani. A candidat pentru prima dată la președinție în 1988. Dar visul său s-a destrămat când a fost acuzat că unele dintre discursurile sale era plagiat.

În 1994, el a sprijinit legea privind violența împotriva femeilor, care a dus la o scădere majoră a violenței casnice, de la 2,1 milioane de victime în 1994 la 907.000 în 2010.

Biden a candidat din nou pentru președinte în 2008, iar Barack Obama, l-a făcut vice-președinte în două mandate.

O purtătoare de cuvânt a lui Obama a declarat că s-a bazat pe „cunoștințele, înțelegerea și judecata lui Biden de-a lungul ambelor campanii și a întregii președinții”.

Din cauza gafelor sale ocazionale a devenit și subiect de meme populare.

Joe Biden alături de Barack Obama. Sursă foto: Profimedia

Momente neplăcute din campanie pentru Joe Biden

Biden este bine-cunoscut la nivel național și popular în unele state competitive, cum ar fi Wisconsin, Michigan și Pennsylvania, locul său de naștere.

La un moment dat, în iunie, pe o scenă la un miting din California, și-a confundat soția cu sora sa. „Apropo, ea e sora mea mai mică, Valerie!”, a spus Biden în timp ce lua mâna dreaptă a soției sale. „Și eu sunt soțul lui Jill, a continuat el întinzând mâna pentru spre sora lui.

Biden și Trump s-au confruntat direct de două ori în timpul campaniei. La prima dezbatere prezidențială din SUA, Trump l-a întrerupt în mod repetat pe Biden, cei doi rivali aruncându-și reciproc insulte în timp ce se certau despre toate aspectele, de la economie și relații rasiale până la gestionarea pandemiei. La un moment dat, Biden a devenit atât de exasperat, încât i-a spus președintelui: „Vrei să taci odată, omule?”

Joe Biden alergând alături de Barack Obama. Sursă foto: Profimedia

Politica lui Joe Biden

Biden este cunoscut ca un democrat moderat, iar încercările lui Trump de a-l prezenta ca pe un radical periculos de stânga au eșuat în mare parte.
Spre deosebire de Trump, Biden recunoaște amenințarea schimbărilor climatice și a prezentat un plan ambițios, de 2 trilioane de dolari, pentru un sector energetic fără carbon până în 2035 și investiții într-o economie ecologică.

El se opune Brexitului și a spus că o Casă Albă sub președinția lui va face presiuni pentru protejarea acordului de pace cu Irlanda de Nord.
Biden a elaborat, de asemenea, mai multe planuri pentru abordarea pandemiei, promițând să asculte sfatul experților.

Septembrie, 1987, Joe Biden se retrage din cursa democrată pentru candidatura la Casa Albă la alegerile din 1988. Sursă foto: Profimedia

Viața de familie a lui Joe Biden

La o lună după ce au fost ales pentru prima dată senator într-o victorie șoc în 1972, și-a pierdut soția, Neilia, și fiica, Naomi, în vârstă de un an, într-un accident în Hockessin, Delaware. Fiii săi, Beau și Hunter, au suferit atunci o fractură la un picior și o fractură craniană minoră, iar medicii s-au temut că nu își vor reveni niciodată.

În autobiografia sa, Biden a scris că a avut chiar gânduri de sinucidere înainte de a promite că va trăi pentru a-și crește fiii rămași.

Ani de zile, Biden a făcut naveta cu trenul din Delaware la Washington (o oră și jumătate) pentru a fi seara alături de fiii săi care au supraviețuit accidentului.

În 1975, a cunoscut-o pe Jill Jacobs, pe care copiii au îndrăgit-o și în 1977 aceasta i-a devenit soție. În 1981, celor doi li s-a născut o fiică, Ashley.

În 2015, fiul cel mare al vicepreședintelui, Beau, a murit de cancer cerebral la 46 de ani. Barack Obama l-a numit pe acesta o versiune nouă și îmbunătățită a tatălui său, așteptându-se să aibă un viitor glorios în politică.

Joe Biden și fiul său Beau Biden, în 2008. Beau Biden a murit de cancer în 2015. Sursă foto: Profimedia