• Lucian Isar este consilierul onorofic al premierului Cîțu și este soțul Alinei Gorghiu, fost președinte PNL.
  • Lucian Isar a fost îndepărtat de BNR pe motiv de atac speculativ asupra leului în septembrie 2008.

Numire cu multe controverse la Guvern – soțul fostei șefe a PNL, Lucian Isar, este consilierul premierului Cîțu, cei doi fiind vizați de o suspiciune a Băncii Naționale că în 2008 au încercat să atace leul românesc în momentul crizei bancare americane.

Lucian Isar este un fost bancher respins de BNR pentru atacul asupra leului. Personaj cu multă carte, Isar era vicepreședinte Bancpost când în septembrie 2008 a fost acuzat că a atacat speculativ leul în momentul crahului bancar din Statele Unite.

Mai multe voci susțin că și premierul Cîțu a fost îndepărtat de la ING pentru același motiv – alianță în atacul asupra leului. Banca Națională nu i-a mai prelungit autorizația și a ajuns direct în politică.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Isar, noul consilier onorific al premierului României, va avea acces oficial la toate documentele guvernului. El este și reprezentantul României la BERD – Banca Europeană de dezvoltare care dorește să conducă mai multe proiecte în sistemul parteneriatului public – privat.

Dragoș Cabat, expert în domeniul financiar-bancar, spune că nu există un conflict de interese între funcția deținută acum de Isar și faptul că este reprezentantul României la BERD.

Nici acțiunile lui Cîțu și Isar din 2008 nu sunt condamnabile, în opinia lui Cabat.

Dragoș Cabat: „Nu este un conflict de interese câtă vreme consilierul primului ministru nu are drept de vot. E doar un consilier, prezintă o opinie. Ei la momentul respectiv și-au făcut datoria pentru băncile pentru care lucrau. Faptele respective nu pot fi considerate nelegale. Trebuiau să lucreze”.