Cine este Naftali Bennett, noul premier care i-a adus sfârșitul guvernării lui Benjamin Netanyahu după 12 ani

Sursă: Mediafax (AP Photo/Ariel Schalit)
  • Naftali Bennett este noul premier al Israelului
  • A fost comandant de companie
  • A studiat dreptul la Universitatea Ebraică din Ierusalim

Născut în Haifa în 1972, Bennett este fiul unor imigranți evrei americani din California, anunță presa străină, citată de Hotnews.ro.

După obținerea diplomei, el a fondat Cyota, o companie de software anti-fraudă high-tech, iar mai târziu a petrecut câțiva ani în New York ca CEO al acesteia.

Ulterior, el a supravegheat vânzarea companiei pentru 145 de milioane de dolari în 2005.

Bennett a repetat mai târziu scenariul, atunci când o altă companie pe care a ajutat-o ​​să se dezvolte, Soluto, a fost vândută în 2009 cu 130 de milioane de dolari.

S-a orientat spre politică

După ce s-a întors în Israel, Bennett s-a orientat spre politică și a ocupat funcția de șef de cabinet al lui Benjamin Netanyahu, care la acea vreme era lider al opoziției, din 2006-2008. A avut o dispută cu soția lui Netanyahu, Sara, și a fost exclus din Partidul Likud.

Bennett a servit apoi ca director general al Consiliului Yesha, organizația umbrelă pentru consiliile municipale ale așezărilor evreiești din Cisiordania, între ianuarie 2010 și ianuarie 2012.

În noiembrie 2012, Bennett a fost ales șef al partidului de dreapta. El a condus partidul la alegerile din 2013 pentru a câștiga 12 locuri în Parlamentul Knesset.

Funcțiile ocupate

A fost ministru al economiei, ministru al afacerilor religioase și ministru al afacerilor din diaspora în Knesset-ul al XIX-lea.

Bennett a intrat în Knesset și a surprins din nou prin crearea unei alianțe cu Yair Lapid, care a câștigat 19 locuri cu partidul pe care l-a înființat anul anterior, Yesh Atid.

Insistența perechii ca fiecare dintre aceștia să fie admiși în guvern l-a forțat pe Netanyahu să-l ia pe Bennett, pe care inițial preferase să-l țină în afara coaliției.

După alegerile din 2015, el a încercat inițial să obțină portofoliul de apărare, pe care Netanyahu i-l promisese înainte de vot, dar l-a determinat să devină ministru al Educației, rol tradițional pentru partidele naționale-religioase.

Când s-au convocat alegeri anticipate în decembrie 2018, Bennett și partenerul său Ayelet Shaked au format noul partid de dreapta înainte de alegerile din aprilie 2019, dar nu au trecut pragul electoral.

Din fericire pentru Bennett, Netanyahu nu a reușit să formeze o coaliție, iar Israel a mers în noi alegeri, oferindu-i lui Shaked o nouă șansă. De data aceasta, Noua Dreapta a fuzionat cu alte două partide conservatoare naționale de dreapta, sub numele de Yamina, și Shaked a devenit lider.

Cum a reușit să gestioneze pandemia de COVID-19

În noiembrie 2019, Bennett a reușit să-l oblige pe Netanyahu să-l numească ministru al apărării pentru a-l împiedica să se alăture lui Benny Gantz, șeful „Albastru și Alb”, care încerca în acel moment să formeze o coaliție după alegerile din septembrie 2019.

Bennett a îndeplinit acest rol la debutul crizei coronavirusului și a condus eforturile de combatere a pandemiei și a încercat să convingă guvernul să transfere responsabilitatea pentru gestionarea pandemiei către IDF (Armata Israeliană).

În timp ce alții au răspuns lent, Bennett a făcut ca IDF să furnizeze sistemului de sănătate tehnologie și cercetare, a inițiat utilizarea hotelurilor ca sanatorii pentru pacienții cu coronavirus și a luptat pentru crearea unui centru național de diagnostic care să efectueze 100.000 de controale zilnice.