• Înainte se preia mandatul de prefect, Berbeceanu a fost șef de cabinet al ministrului de Interne
  • Acum șapte ani a fost declarat Polițistului Anului
  • La scurt timp de la premiere, el a ajuns în arest, fiind acuzat că a ajutat un clan mafiot să facă evaziune fiscală de 3,5 milioane de lei

Traian Berbeceanu are 46 de ani și este cunoscut drept Comisarul Cattani. El a fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba Iulia. În 2013 a fost numit Polițistul Anului, însă la scurtă vreme imaginea de polițist bun a fost înlocuită cu cea de polițist rău, când a fost arestat, în urma unei achete a DIICOT.

A stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

Despre ancheta și arestarea aceasta a scris o carte despre despre ancheta și arestarea sa, sub titlul „Radiografia unei mârșăvii judiciare”.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Soarta m-a împins către structurile de combatere a crimei organizate. Am fost pe rând ofițer antidrog, șef de serviciu, iar după aceea am condus BCCO Alba Iulia, una dintre cele mai performante structuri ale Poliției Române. Chiar dacă am fost polițist vreme de 25 de ani și iubesc meseria asta, mi-aș dori ca fiul meu să încerce oricare alt drum. Pentru că, în aceste vremuri, am ajuns să cred că România nu-și merită polițiștii! Așa cum sunt ei!”, a scris el în carte.

Fix în urmă cu 7 ani, Traian Berbeceanu a fost arestat

Numirea lui Berbeceanu în fruntea Prefecturii Capitalei vinei la exact șapte ani de la momentul în care el a fost arestat preventiv, respectiv în 24 octombrie 2013, printr-o decizie a Curții de Apel Alba Iulia.

Era acuzat că în vreme ce lupta cu mafia fierului vechi, ajuta un alt clan, care a dat statului un tun de 3,5 milioane de lei din evaziune fiscală.

Sursa: Mediafax Foto

Trimis în judecată, a fost achitat în primă instanță. S-a declarat nevinovat și victima unui proces înscenat de colegi. Procurorii au făcut însă recurs, iar verdictul încă nu a venit.

Acuzațiile nu se opresc aici. Procurorii au mai deschis o anchetă în cazul său și spun că Traian Berbeceanu, din funcţia de şef al BCCO Alba, ar fi luat mită o maşină în valoare de 20.000 de euro, de la două persoane cercetate, pentru a le da informaţii din dosare sau despre percheziţii făcute la aceştia.

Oamenii au ieșit în stradă pentru a-l susține

Valul de simpatie de care s-a bucurat Berbeceanu a dus la mitinguri de susținere începând din vestul țării și terminând cu punctul zero al României, chiar în fața sedului central al Ministerului Public.

Sursa: Mediafax Foto

Între timp, fostul comisar-șef acum pensionat, s-a înscris în PNL și a devenit șeful de cabinet al ministrului de Interne Marcel Vela.

El a fost numit în această funcție în decembrie 2019, iar azi tot Vela l-a învestit la Prefectura București.

Numirea mea mă onorează și mă responsabilizează și mă provoacă. Sunt vremuri deosebite cu provocări mari. Am convingerea că vom face față. Vreau să îi asigur pe colegii din prefectură de tot sprijinul meu, de toată colegialitatea mea și, împreună, să-i asigurăm pe cetățenii Municipiului București că le vom oferi soluții, nu scuze și justificări”, a spus la ceremonia de învestire, Traian Berbeceanu.