• Armin Laschet are mari șasnse de a o înlocui pe Angelei Merkel la postul de cancelar, după parlamentarele din septembrie.
  • În prezent, Laschet o înlocuiește în funcția de președinte al partidului pe Annegret Kramp-Karrenbauer.
  • Un posibil contracandidat pentru această funcție ar putea fi și ministrul Sănătății, Jens Spahn.
  • Scrutinul parlamentar este programat în Germania pe 26 septembrie 2021.

Premierul celui mai mare land, Armin Laschet, a câștigat alegerile interne din CDU și are mari șasnse de a o înlocui pe Angelei Merkel la postul de cancelar, după parlamentarele din septembrie.

Chiar dacă a fost cotat cu a doua sau a treia șansă, premierul Landului Renania de Nord-Westfalia a câștigat alegerile interne din CDU. Acesta a beneficiat de sprijinul tacit al Angelei Merkel, scrie DW.

Armin Laschet, ales sâmbătă preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), este un aliat loial al cancelarului Angela Merkel şi intenţionează să menţină direcţia de centru-dreapta a formaţiunii politice conservatoare, prin măsuri de coeziune socială.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

Cine este Armin Laschet

Armin Laschet, cel care are șanse mari de a deveni următorul cancelar al Germaniei, are 59 de ani și l-a învins pe omul de afaceri conservator Friedrich Merz, cu un scor de 521 de voturi la doar 466, pentru Merz. Norbert Röttgen a fost cel de-al treilea candidat, dar a fost eliminat în primul tur al scrutinului intern.

În prezent, Laschet o înlocuiește în funcția de președinte al partidului pe Annegret Kramp-Karrenbauer.

Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, a declarat că va menţine „direcţia politică de centru” a Uniunii Creştin-Democrate.

Începând din 2012, Armin Laschet a fost unul dintre vicepreşedinţii CDU, având o abordare politică pe care a descris-o drept „echilibrată şi de centru„, cu măsuri de coeziune socială, pace socială şi economie socială de piaţă.

Împreună cu Jens Spahn, ministrul german al Sănătăţii, Armin Laschet pledează pentru „modernizarea Germaniei”, pentru „o nouă dinamică economică”, pentru „securitate” şi „şanse corecte la educaţie”, manifestând „toleranţă zero faţă de infracţionalitate şi extremism”.

„Ne aşteaptă alegeri mai importante”, a declarat Armin Laschet după ce a devenit preşedinte al CDU, referindu-se la scrutinul parlamentar programat în septembrie în Germania.

Friedrich Merz, clasat pe locul doi în cursa pentru poziţia de lider CDU, l-a felicitat pe Armin Laschet şi i-a urat „succes”.

Ce se alege de Germania

Germania se pregătește de alegeri parlamentare pentru luna septembrie a anului 2021.

Un posibil contracandidat pentru această funcție ar putea fi și ministrul Sănătății, Jens Spahn, care acum îl secondează pe Laschet, dar și Markus Söder, liderul partidului bavarez CSU.

Laschet a fost un aliat puternic al Angelei Merkel, mai ales în ceea ce privesc politicile de integrare europeană și acceptarea imigranților.

Laschet a subliniat în mesajul său de campanie că o schimbare a traiectoriei, după Merkel, „ar transmite exact semnalul greșit”, iar în discursul său de învingător a mai menționat că: „Voi face totul pentru ca alianța să rămânp unită, iar apoi mă voi asigura că următorul cancelar va fi din Uniune [CDU/CSU]”.

Scrutinul intern pentru desemnarea liderului Uniunii Creştin-Democrate (CDU) nu va stabili în mod automat candidatul pentru postul de cancelar al Germaniei, în contextul în care nu este exclusă desemnarea pentru această funcţie a liderului Uniunii Creştin-Sociale (CSU), Markus Söder.

În decembrie, Armin Laschet s-a declarat favorabil luării deciziei desemnării candidatului la funcţia de cancelar împreună cu CSU.

Vom stabili de comun acord. Eu cred că un preşedinte al CDU trebuie să confere respect şi partidului aliat, este ceva principial. Ambele variante sunt viabile. Ambii preşedinţi (ai CDU şi CSU -n.red.) vor face o propunere. Aşa a fost mereu în ultimii ani. Şi, în cazul în care un preşedinte al CDU ar exclude posibilitatea ca un preşedinte al CSU să devină candidat, acest lucru nu ar fi corect.

Va deveni candidat pentru funcţia de cancelar cel care va avea cele mai mari şanse să câştige scrutinul parlamentar. În unele situaţii, sondajele arătau că Markus Söder avea şanse slabe în scrutinul parlamentar naţional, acum are cele mai bune şanse. Sondajele oscilează”, a argumentat Armin Laschet.

Scrutinul parlamentar este programat în Germania pe 26 septembrie 2021.