- Kamala Harris a strâns o sumă-record de 1 miliard USD pentru campanie.
- Donatorii bogați tind să sprijine mai mult Partidul Republican.
- Cel mai cunoscut donator al lui Trump este Elon Musk.
Candidații la preşedinția Statelor Unite se luptă nu doar pentru voturi, ci şi pentru bani. Cu cât au fonduri mai mari, cu atât sunt mai vizibili pentru alegători. Iar miliardarii americani contribuie cu generozitate.
Cine sunt aceşti donatori?
Nu sunt foarte misterioși, dimpotrivă, lor le place să apară în public și să prezinte această masă uriașă de bani pe care sunt dispuși să o arunce candidaților la președenție. De exemplu, după ce Joe Biden a renunțat la candidatura și l-a înlocuit Kamala Harris, ea a reușit să strângă o sumă uriașă, practic, un record în istoria alegerilor americane: peste un miliard de dolari de la diferiți donatori. De ce este important acest lucru? Pentru că arată succesul candidaturii sale, dar este important și pentru că legile Statelor Unite sunt foarte stricte în privința fondurilor și modul în care pot fi alocate cadidaților.
Ce anume se întâmplă? Așa cum am văzut în presă, în ultimele zile, Elon Musk se profilează ca unul dintre principalii donatori ai lui Donald Trump. El a donat aproape 75 de milioane de dolari, în ultimele trei luni, de când și-a declarat susținerea pentru Donald Trump.
O persoană mai puțin cunoscută este Miriam Aldeson, este văduva unuia patron de casino din Statele Unite, Sheldon Adelson. A donat chiar mai mult decât Elon Musk, 95 de milioane de dolari.
În tabăra democrațiilor, Mark Blumberg este un susținător al Kamalei Harris, unul dintre mulții care au donat în total un miliard de dolari. Dacă numele său este cunoscut, este pentru că el este fondatorul agenției de știri Blumberg, fost primar al orașului New York. El a donat mult mai puțin decât Elon Musk și Miriam Aldeson, doar 19 milioane de dolari.
Ce primesc donatorii dacă va câștiga candidatul lor?
Donatorii își pot exprima în mai multe feluri solicitările, bineînțeles, dacă acel candidat pe care l-au susținut câștigă alegerile. În general, ei primesc posturi de ambasadori. Și în România și Ungaria au fost asemenea amabsadori, numiți politic, și nu pe baza capacităților lor diplomatice.
Elon Musk și-a exprimat interesul pentru un post în administrația lui Donald Trump, dacă va câștiga și al doilea mandat. El dorește să intre în politică. Banii nu mai contează, afacerile merg singure și ar vrea, se pare, să intre în administrația Statelor Unite, dar bineînțeles sunt și mulți care simt o pornire patriotică să doneze pentru cadidatul pe care ei consideră că ar fi cel mai potrivit pentru a conduce Statele Unite.