• Analiștii de investiții prognozează că Moderna și BioNTech alături de Pfizer vor câștiga probabil miliarde de dolari anul viitor.
  • Cercetările au fost finanțate de guverne, organizații non-profit sau chiar persoane private.
  • În total, doar guvernele au furnizat 6,5 miliarde de lire sterline.

La începutul pandemiei, am fost avertizați că este nevoie de ani pentru a dezvolta un vaccin, și că nu ar trebui să avem așteptări prea mari, prea curând. Acum, după doar 10 luni, vaccinurile au început să apară.

În consecință, analiștii de investiții prognozează că cel puțin doi dintre ei, compania americană de biotehnologie Moderna și BioNTech din Germania, împreună cu partenerul său, gigantul american Pfizer, vor câștiga probabil miliarde de dolari anul viitor, se arată într-o analiză a celor de la BBC.

Dar nu este clar cât de mulți producători de vaccinuri sunt în măsură să încaseze sume similare.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Datorită modului în care aceste vaccinuri au fost finanțate și a numărului de firme care se alătură cursei pentru a le face, orice oportunitate de a obține profituri mari ar putea fi de scurtă durată.

Datorită nevoii urgente de vaccin, guvernele și donatorii au investit miliarde de lire sterline în proiecte pentru a le crea și testa. Organizațiile filantropice, cum ar fi Fundația Gates, au susținut cercetarea, precum și personalități, printre care fondatorul Alibaba, Jack Ma, și vedeta muzicii country Dolly Parton.

În total, guvernele au furnizat 6,5 miliarde de lire sterline, potrivit companiei de analiză a datelor științifice Airfinity. Organizațiile non-profit au furnizat aproape 1,5 miliarde de lire sterline.

Cu toate acestea, inițial firmele nu s-au grăbit să finanțeze proiecte de vaccinare. Crearea vaccinurilor, în special în mijlocul unei urgențe acute de sănătate, nu s-a dovedit a fi foarte profitabilă în trecut. Procesul de descoperire necesită timp și este departe de a fi sigur.

Națiunile mai sărace au nevoie de provizii mari, dar nu își pot permite prețuri ridicate. Și, de obicei, vaccinurile trebuie administrate doar o dată sau de două ori. Medicamentele care sunt dorite în țările mai bogate, în special cele care necesită doze zilnice, costă mai mult.

Unele firme nu vor să fie văzute ca profitoare de pe urma crizei globale, mai ales după ce au primit atât de multe finanțări externe. Marele producător de medicamente din SUA, Johnson & Johnson, și compania britanică AstraZeneca, care lucrează cu o companie de biotehnologie din Universitatea din Oxford, s-au angajat să vândă vaccinul la un preț care să le acopere doar costurile.

În prezent, AstraZeneca pare a fi cel mai ieftin, la aproximativ 3,26 euro doza.

Moderna, o mică firmă de biotehnologie, care lucrează de ani de zile la tehnologia din spatele vaccinului său ARN-pionier, are prețuri mult mai mari, până la puțin peste 30 de euro pe doză. Scopul său este de a obține un anumit profit pentru acționarii firmelor (deși o parte din prețul mai mare va acoperi și costurile transportului acestor vaccinuri la temperaturi foarte scăzute).

Promisiunea AstraZeneca de a menține prețurile scăzute se extinde numai pentru „durata pandemiei”. Ar putea începe să perceapă prețuri mai mari încă de anul viitor, în funcție de evoluția bolii.

„În acest moment, guvernele din lumea bogată vor plăti prețuri ridicate, sunt atât de dornici să pună mâna pe orice ar putea ajuta să pună capăt pandemiei”, spune Emily Field, șefa cercetării farmaceutice europene la Barclays. De îndată ce vor apărea mai multe vaccinuri, probabil anul viitor, concurența ar putea să ducă la scăderea prețurilor, spune ea.

Guvernele și organizațiile multilaterale s-au angajat deja să cumpere miliarde de doze la prețuri stabilite. Deci, pentru următoarele câteva luni, firmele vor fi ocupate să îndeplinească aceste comenzi cât mai repede posibil.

Cei care vând către țări cu posibilități financiare mai mari, vor începe să vadă o rentabilitate a investiției lor, în timp ce AstraZeneca, în ciuda faptului că are oferte pentru a furniza cel mai mare număr de doze, își va acoperi doar costurile.

După finalizarea acestor prime contracte, este mai greu de prezis cum va arăta noul peisaj al vaccinului.

Depinde de multe lucruri: cât durează imunitatea la cei vaccinați, câte vaccinuri de succes apar și dacă producția și distribuția se desfășoară fără probleme.