• Rata de infectare din Alba-Iulia a trecut azi de 10 cazuri la mia de locuitori
  • La Cluj-Napoca însă nu se pune, momentan, problema carantinării
  • Mircea Abrudean, prefect Cluj: „Nu ne comparăm cu alte judeţe, facem cele mai multe teste din ţară, după Bucureşti”

Foarte probabil te întrebi cine decide carantinarea unui oraş, în condiţiile în care există localităţi deja carantinate şi altele în care o astfel de măsură nu a fost impusă, deşi rata de infectare este mai ridicată.

La Alba, spre exemplu, o astfel de măsură nu a fost luată pentru că DSP-ul nu a propus, până acum, carantinarea vreunei localităţi. Totuşi, patru oraşe din judeţ sunt în pericol să fie închise. Alba-Iulia şi Blaj au trecut sâmbătă de indicele de 10 infectări la mia de locuitori. 

La Cluj, lucrurile sunt mai simple. Prefectul Mircea Abrudean spune că nu se pune, momentan, problema carantinării oraşului Cluj-Napoca.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Chiar dacă incidenţa este ridicată, acolo se fac cele mai multe teste din ţară, după Bucureşti, iar la terapie intensivă vor fi disponibile curând 100 de paturi. 

Există şi alte oraşe reşedinţă de judeţ cu o rată de infectare de peste şapte la mie şi care nu au fost carantinate până acum. Printre ele, Oradea, Timişoara şi Constanţa. 

Asta în timp ce alte oraşe cu o incidenţă mai mică, ca Baia Mare sau Slobozia, au fost carantinate. 

Traseul unei astfel de decizii e destul de complicat. Carantina se decide la nivel local, la propunerea DSP-ului şi cu avizul INSP. Propunerea merge apoi la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care o trimite ulterior la DSU. Raed Arafat semnează ordinul de carantinare, iar abia apoi măsura se impune la nivel fiecărei localităţi vizate. 

Astăzi este propunere de carantinare pentru mai multe localităţi care au o incidenţă crescută. Dacă vom primi aviz de la INSP, ne vom întruni chiar şi astăzi în şedinţă, sau mâine, în funcţie de cu este cererea DSP-ului şi analiza de la DSP. Ieri nu am luat o decizie pentru că nu am avut o propunere de carantinare pentru nicio localitate, astăzi avem o incidenţă uşor crescută, nu este o creştere abruptă, dar avem două localităţi care au o incidenţă de zece. Incidenţa cea mai mare este pe municipiul Alba-Iulia, municipiul Blaj, municipiul Sebeş şi oraşul Cugir, aici este incidenţa cea mai crescută, între opt şi zece. Secretarul de stat, Arafat, a fost ieri în cadrul întâlnirii pe care am avut-o cu factorii de decizie, am discutat toate incidenţele crescute, s-a făcut o analiză la nivelul judeţului. Spre deosebire de Sibiu, n-a fost o luată o decizie în cadrul CJSU Alba pentru că nu am avut ieri o propunere de carantinare, avizată de INSP”, a spus Nicolae Albu, prefect Alba.

Noi nu ne comparăm cu alte judeţe, din niciun punct de vedere, mai ales ca număr de teste nu avem ce compara cu alte judeţe, pentru că noi facem 3.000 de teste în fiecare zi în cursul unei săptămâni şi evident că număr de pozitivi este foarte mare, având în vedere că numărul de teste e cel mai mare din România, după Bucureşti. Din punct de vedere al capacităţii de terapie intensivă, în momentul de faţă avem 70 de paturi de terapie intensivă. Vom ajunge la finalul săptămânii viitoare la aproape 100 de paturi de terapie intensivă, deci în momentul de faţă nu luăm în calcul carantinarea municipiului Cluj-Napoca”, a spus Mircea Abrudean, prefect Cluj.

Monitorizăm cifrele în fiecare zi, avem şedinţe zilnice ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Sigur că incidenţa este un element pe care îl luăm în calcul atunci când propunem sau nu carantina, dar nu este singurul. Avem, de asemenea, rata mortalităţii cea mai mică din România la Covid. Nu putem compara Clujul nici cu Baia Mare, nici cu Sibiu, nici cu Slobozia sau alte municipii din ţară”, a adăugat Abrudean.