• PNL și USR-PLUS au anunțat lista miniștrilor propuși pentru a face parte din Guvernul Cîțu.
  • Ludovic Orban: PNL a hotărât cu 63 de voturi ”pentru”, 2 voturi ”împotrivă” și 5 abțineri, susținerea protocolului, a acordului de colaborare cu USR-PLUS și UDMR.
  • Printre nominalizări: Alexandru Nazare (Finanțe), Raluca Turcan (Muncă), Sorin Cîmpeanu (Educație), Vlad Voiculescu (Sănătate), Cătălin Drulă (Transporturi).

ACTUALIZARE 23 DECEMBRIE, 09.45. Guvernul Cîţu a făcut miercuri public programul de guvernare pentru următorii patru ani.

Program de Guvernare Florin Citu by Mediafax.ro on Scribd

Guvernul Cîţu a făcut miercuri public programul de guvernare pentru următorii patru ani. Coaliţia PNL – USR – PLUS – UDMR afirmă că „susţine nou model de dezvoltare sustenabilă, axat pe investiţii, stimularea şi dezvoltarea capitalului, creşterea competitivităţii companiilor româneşti şi transformarea digitală a economiei şi administraţiei, eficientizarea cheltuielilor statului şi combaterea sărăciei”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„În următorii patru ani vor continua acţiunile în vederea reducerii decalajelor faţă de economiile statelor din Europa de Vest, prin stimularea capitalului românesc, investiţii strategice în infrastructură, educaţie, sănătate, inovare şi digitalizare”, arată documentul coaliţiei de guvernare. În contextul de redresare a activităţii post Covid-19, Executivul afirmă că vor continua măsurile de stimulare a cererii, de sprijinire a reluării activităţilor economice afectate de pandemie şi a angajărilor, precum şi de protejare a veniturilor românilor. Va fi susţinută oferta prin instrumente financiare şi granturi pentru sectoarele cele mai grav afectate, precum şi prin scheme de ajutor de stat pentru investiţii noi şi garanţii de stat pentru credite, urmărindu-se inclusiv reintegrarea pe piaţa muncii a angajaţilor din sectoarele afectate de pandemia de Covid-19. Coaliţia condusă de premierul Florin Cîţu afirmă că „noua paradigmă economică a României va asigura sustenabilitatea finanţelor publice pe termen mediu şi lung”, iar în acest sens va avea loc şi o reformă a marilor sisteme de servicii publice şi corespunzător de cheltuieli publice. Obiectivul de mandat al acestui guvern este operaţionalizarea Băncii Naţionale de Dezvoltare. Pe termen scurt vom înfiinţa Fondul Român de Invesţii, urmând ca cele două instituţii să fie ulterior integrate.

Vor fi o prioritate digitalizarea şi simplificarea interacţiunii dintre instituţiile subordonate Ministerului Finanţelor Publice şi contribuabili prin continuarea şi extinderea proiectelor de debirocratizare la toate nivelurile, mai arată documentul. România se află în faţa unei oportunităţi istorice. În perioada 2021-2027, Cadrul Financiar Multianual al UE şi programul Next Generation EU vor aduce ţării noastre aproape 80 de miliarde de Euro, care vor fi utilizate pentru investiţii în infrastructură, educaţie, sănătate, agricultură, mediu sau energie, precum şi pentru modernizarea marilor sisteme publice.

„Aceste fonduri vor sprijini relansarea şi transformarea economică a României. Astfel, politica bugetară se va baza şi pe atragerea masivă de fonduri europene, sprijinind mărirea potenţialului de creştere al economiei şi urmărindu-se revenirea graduală a deficitului bugetar sub 3 procente la orizontul anului 2024”, potrivit programului de guvernare.


Liberalii au stabilit, în noaptea de marți spre miercuri, lista cu miniștrii care vor face parte din Guvernul Florin Cîțu și cu care vor să ajungă miercuri în plen, pentru votul de învestitură.

Premierul desemnat Florin Cîțu a anunțat, după ședința Biroului Permanent Național al PNL, cine sunt miniștrii care vor face parte din Executiv.

Aceștia sunt: Alexandru Nazare la Ministerul de Finanțe, Raluca Turcan la Ministerul Muncii, Adrian Oros la Ministerul Agriculturii, Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației, Lucian Bode la Ministerul de Interne, Nicolae Ciucă la Ministerul Apărării, Virgil Popescu la Ministerul Energiei, Bogdan Aurescu la Ministerul de Externe și Bogdan Gheorghiu la Ministerul Culturii.

Florin Cîțu a spus că miercuri urmează audierile în comisii, care vor începe în jurul orelor 10 – 11. „Planul nostru este de a avea votul în plen începând cu ora 18.00 și să fie și depus jurământul și după aceea tot Guvernul se va reuni la Palatul Victoria doar pentru ședință foto”, a anunțat premierul desemnat.

Orban le-a răspuns contestatarilor din partid: PNL nu mai e singur la guvernare

Întrebat, într-o conferință de presă, după ședința BPN, ce le-a spus colegilor care l-au contestat în partid, Ludovic Orban a spus că PNL nu mai este singur la guvernare.

„Le-am răspuns că PNL nu mai este singur la guvernare, PNL se află într-o coaliție și că în negocierile purtate mandatul acordat de BPN a fost respectat 100%. Mandatul meu a fost acela de a negocia formarea unei coaliții și de asemenea de a conduce la formarea unei majorități parlamentare care să ducă la învestirea unui guvern condus de Florin Cîțu și, de asemenea, cu o reprezentare care ține cont de votul cetățenilor, adică o reprezentare în toate funcțiile de demnitate publică pentru PNL corespunzătoare votului dat de cetățeni și anume o pondere de 55%”, a declarat Ludovic Orban.

Acesta a confirmat că cele mai multe discuții în contradictoriu au fost din cauza ministerelor pierdute la negocieri.

„Sigur că s-a discutat de ministere. Normal că unii au fost poate supărați că nu mai deținem noi anumite ministere. Pe de altă parte, vreau să spun un lucru foarte limpede pe care trebuie să îl înțeleagă toți români: din punctul meu de vedere orice ministru girează un portofoliu indiferent că este din partea PNL, USR PLUS sau UDMR, pune în practică programul de guvernare al coaliției. Nu există niciun dezavantaj dacă PNL nu deține un minister sau altul. Sigur că, probabil, unii au considerat că având anumite ministere am fi avut o altă poziție, mai multă putere sau alte lucruri. Pentru mine, cel mai important lucru pe care l-am avut în vedere a fost acela de a reuși construcția acestei coaliții”, a spus Orban.

GUVERNUL CÎȚU. LISTA MINIȘTRILOR

Premier – Florin Cîțu. Vicepremieri – Dan Barna(USR-PLUS) și Kelemen Hunor(UDMR)

Ministri:

PNL
Finanțe – Alexandru Nazare
Externe – Bogdan Aurescu
Apărare – Nicolae Ciucă
Energie – Virgil Popescu
Interne – Lucian Bode
Educație – Sorin Câmpeanu
Cultură – Bogdan Gheorghiu
Agricultura – Adrian Oros
Munca – Raluca Turcan

USR
Justiție – Stelian Ion
Sănătate – Vlad Voiculescu
Transporturi – Cătălin Drulă
Fonduri Europene – Cristian Ghinea
Economie- Claudiu Năsui
Cercetare, Inovare, Digitalizare – Ciprian Teleman

UDMR
Dezvoltare – Cseke Attila
Mediu – Tanczos Barna
Tineret și Sport- Novák Eduárd

Lista miniștrilor pe care îi susține USR PLUS în Guvernul Florin Cîțu

USR PLUS a decis, marți noaptea, miniștrii propuși să facă parte din Guvernul de coaliție. Este vorba de Dan Barna, Cătălin Drulă, Claudiu Năsui, Stelian Ion, Cristian Ghinea, Vlad Voiculescu și Ciprian Teleman.

Vicepremier va fi Dan Barna. Va fi susținut Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor, Claudiu Năsui la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Stelian Ion la Ministerul Justiției, Cristian Ghinea la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății și Ciprian Teleman la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Dan Barna, care va fi vicepremier este copreședintele USR PLUS și deputat de Sibiu la al doilea mandat. În legislatura 2016-2020, Dan Barna a fost vicepreședinte al comisiei de politică externă și membru în comisia de afaceri europene din Camera Deputaților. În calitate de președinte USR a coordonat proiectul Fără Penali. Dan Barna a făcut parte din guvernul tehnocrat în 2016 și a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

Cătălin Drulă, propus la Transporturi, este deputat de Timiș la al doilea mandat. În legislatura 2016-2020 a fost membru în Comisia pentru transporturi şi infrastructură și președintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Cătălin este de profesie inginer software, a studiat în Canada, la University of Toronto, iar după ce a terminat facultatea, a revenit în țară și a lucrat pentru diverse proiecte antreprenoriale în domeniul IT. Este unul dintre fondatorii Asociației Pro Infrastructură, care realizează filmări aeriene ale șantierelor de construcții și monitorizează progresul lor.

Claudiu Năsui, propus la Economie, este deputat de București la al doilea mandat. În primul mandat de deputat a fost membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci și a promovat mai multe legi pentru debirocratizare. În 2016, Claudiu a fost consilier al ministrului Finanțelor în guvernul condus de Dacian Cioloș, având experiență în consultanță financiară și în sectorul bancar. A absolvit Facultatea de finanțe a Universității Paris-Dauphine și a terminat un Master la universitatea Bocconi, în Italia, tot în domeniul finanțelor. Este fondator al platformei Open Budget, o platformă de transparență bugetară.

Stelian Ion, propus la Justiție, este deputat de Constanța la al doilea mandat. În legislatura 2016-2020 a fost membru al Comisiei juridice, de disciplină și imunități, dar și membru în Comisia specială în care s-au dezbătut legile justiției și codurile penale și a luptat împotriva modificărilor nocive propuse de PSD. El a contribuit la redactarea textului care a stat la baza proiectului Fără penali în funcții publice. A redactat și inițiat mai multe propuneri legislative de corectare a legilor justiției, dar și proiectul de înființare a DNA-ului pădurilor.

Cristian Ghinea, propus la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, este europarlamentar din 2019, este vice-președinte al Comisiei de Dezvoltare Regională (REGI), membru în Comisia de Control Bugetat și Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. În 2016 a fost ales deputat de București, după mandatul ca Ministru al Fondurilor Europene în guvernul tehnocrat, perioadă în care a transparentizat contractele cu fonduri europene ale României, o premieră pentru țara noastră.

Vlad Voiculescu, propus la Ministerul Sănătății, a fost ministrul Sănătății în Guvernul Cioloș între mai 2016 și ianuarie 2017, numele său fiind legat de proiecte precum mecanismul electronic de feedback al pacientului, platforma de raportare a lipsei medicamentelor, inițiative pentru depolitizarea managementului de spital și demararea pregătirii proiectelor spitalelor regionale. Este economist, absolvent al Vienna University of Economics and Business Administration, cu peste 10 ani experiență de lucru internațională în companii de top. Este, de asemenea, inițiatorul unor proiecte non-profit, precum Rețeaua, MagiCAMP, MagicHOME și altele.

Ciprian Teleman, propus la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și-a început activitatea profesională ca cercetător științific la Institutul Geologic al României, unde a lucrat opt ani, urmând apoi o carieră în domeniul consultanței de management și al antreprenoriatului. În ultimii 15 ani a lucrat cu peste 400 de companii antreprenoriale românești sau multinaționale pentru creșterea nivelului de performanță a echipelor și implementarea unor sisteme moderne de definire și măsurare a performanței. În 2017, după absolvirea unor cursuri cu tema „Digital Strategies for Business“ la Columbia Business School/EMERITUS Institute of Management, a cofondat Max-BA, o platformă de business pentru digitalizarea activității financiar-contabile a întreprinderilor mici și mijlocii.