- Primarii decid pe banii tăi
- Există 100 de instituții de control în România
- Parlamentul are în subordine 54 de instituții de control
Primarii sunt oamenii care decid pe banii tăi. Teoretic, nu iau decizii fără să-i întrebe nimeni de sănătate.
Sorina Matei îți explică cine verifică dacă de banii din taxele și impozitele tale se alege praful: „Ar trebui să îi verifice cei din subordinea lor și de peste ei. Vorbim de mai multe autorități și instituții publice care ar trebui să îi supravegheze și să îi verifice pe primari: ANAF, Direcția Generală Antifraudă Fiscală, Direcțiile de Investigație a Criminalității Economice, Curtea de Conturi a României, Direcțiile de Control Intern ale Primăriilor“.
Dar ce înseamnă în practică aceste demersuri teoretice de control? Daniel Tudorache, fost primar al sectorului 1, a fost acuzat după ce n-a mai fost pe funcție de complicitate la trafic de influență și spălare de bani, pentru că atunci când era primar ar fi pretins unui intermediar un comision de 10% din valoarea unui contract.
În plus, după 12 ani, procurorii îl suspectează pe Tudorache, că în ultimul deceniu nu și-ar putea justifica nici măcar averea care ar fi fost pusă pe numele fostei soții și menajere. Avere păstrată în case, bijuterii și acțiuni la un club de fotbal.
Pe care procurorii o consideră din start, fără dovezi, ilicită. Interesant este că intermediarul din dosarul lui Tudorache este chiar un personaj condamnat pe fond din dosarul lui Sorin Oprescu, fostul primar al Bucureștiului.
Spre deosebire de Tudorache, care a fost inculpat abia după ce și-a pierdut funcția, procurorii au obținut arestarea la domiciliu a lui Oprescu și l-au acuzat de fapte de corupție, atunci când acesta era primar.
Un control târziu avem acum și la primăria Sectorului 5 a Capitalei. După ce a pierdut alegerile, fostul primar, Daniel Florea, s-a trezit că noul primar îi publică neregulile din rapoartele Curții de Conturi.
Auditorii au descoperit că pe vremea lui Florea ar fi fost plătită reabilitarea unor blocuri care de fapt n-a fost executată, că s-au făcut vizite de lucru la Cannes și Ierusalim sau că au fost plătite servicii de salubrizare pentru alei mai mari decât erau ele în realitate. Toate acestea din banii tăi și ai mei.