• Francezii prostează împotriva unei legi care interzice filmarea şi fotografierea poliţiştilor
  • La Paris, protestele au degenerat, iar conflictul a devenit violent
  • Protestatarii au aruncat cu torţe, iar poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene

Sunt proteste în toată Franţa împotriva unui proiect de lege care clasifică drept infracţiune penală filmarea sau fotografierea cu rea intenţie a poliţiştilor, relatează BBC.

Inițiatorii legii au arătat că poliţiştii şi familiile lor au nevoie de protecţie, în spațiul online, dar și ca civili, atunci când se află în afara programului de lucru. De cealaltă parte, francezii dar și jurnaliștii, consideră că legea încalcă dreptul la libertatea de exprimare. Protestatarii scandează: „Libertate” și „Toată lumea vrea să filmeze poliţia!”.

La Paris, situaţia a degenerat. Protestatarii au aruncat cu torţe în poliţişti, iar aceştia au intervenit cu gaze lacrimogene. S-a lăsat cu maşini distruse şi motociclete incendiate.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Un cockteil Molotov a fost flacăra care i-a determinat pe poliţişti să răspundă cu gaze lacrimogene.

Un proiect de lege aflat în Parlament vrea să interzică difuzarea de imagini cu poliţişti aflaţi în timpul intervenţiilor. Cine încalcă regula, ar risca chiar închisoare de până la un an şi o amendă de 45.000 de euro.

Furia francezilor s-a intensificat în ultimele zile, după apariţia unor imagini în care mai mulţi poliţişti bat cu brutalitate un bărbat de culoare, producător de muzică.

Acesta ieşise fără mască pe stradă şi s-a întors la studio pentru a-şi lua una. Însă polițiștii l-au urmărit şi l-au bătut cu furie, preţ de cinci minute.

Răspunsul statului este represiunea. Răspunsul statului este violenţa cu această lege. Şi, de asemenea, trebuie să extindem dezbaterea şi făcând acest lucru spunem că, dacă nu ar exista violenţa poliţiei, nu ar trebui să filmăm poliţişti violenţi. Deci da, astăzi este vorba de furie, deoarece avem un guvern care nu ascultă oamenii săi şi, în loc să găsească soluţii, răspunde cu represiune”, spune Assa Traoré, activistă.

Emmanuel Macron a descris incidentul ca fiind „inacceptabil” şi „ruşinos” şi a cerut guvernului propuneri rapide pentru ca cetăţenii să îşi recapete încredea în poliţişti.