- Patru persoane au murit din cauza viiturilor din Galaţi, judeţ aflat sâmbătă dimineaţă sub avertizare Cod roşu de ploi abundente.
- Premierul Marcel Ciolacu şi-a anulat programul politic şi guvernamental pe care îl avea în Botoşani, pentru a se deplasa în judeţul Galaţi și a evalua situaţia cauzată de inundaţii.
- Premierul a spus că a avut loc o celulă de criză la Consiliul Judeţean Galaţi, unde s-au luat mai multe decizii.
- Traficul rutier este afectat pe trei drumuri naţionale, DN 24D, DN 25 şi DN 26, precum şi pe 10 drumuri judeţene din cauza inundaţiilor din judeţele Galaţi şi Vaslui.
- Ciclonul Boris a făcut ravagii în toată Europa.
Premierul Marcel Ciolacu a spus, sâmbătă, în zonele inundate din Galaţi, că s-a decis dislocarea de urgenţă de alimente, pături, containere pentru cei care au casele distruse de inundaţii. În zonă vor fi amplasate şi două tabere, iar mai multe persoane rămase fără locuinţe vor putea sta în şcoală.
Advertisment
Premierul a spus că a avut loc o celulă de criză la Consiliul Judeţean Galaţi, unde s-au luat mai multe decizii.
„Prioritatea este salvarea de vieţi omeneşti. În acest moment avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid, au venit şi cu elicopterele de la Situaţii de Urgenţă, MAI este pregătit pentru price intervenţie. Mai mult, în zonele sinistrate, unde s-au rupt legăturile şi nu se poate ajunge, Ministerul Apărării se implică direct, sub o coordonare a Situaţiilor de Urgenţă. În acest moment am hotărât dislocare – şi este în votul interministerial – tot ce înseamnă alimente, pături, containere de dormit pentru casele distruse. Domnul ministru de Interne, împreună cu domnul Raed Arafat au venit şi cu Jandarmeria. Vor amplasa două tabere apropiate zonelor sinistrate pentru cazuri de urgenţă. Domnul primar deja s-a gospodărit cu locuri în şcoală”, a spus Marcel Ciolacu, la Slobozia Conachi.
Recomandări
Ciolacu a mai spus că se va interveni de urgenţă imediat ce apele se vor retrage. Sunt, însă, apeluri privind situaţii disperate şi la Vaslui.
„Avem tot desfăşurătorul făcut. Va fi prin CJ, vom face şedinţa de guvern imediat ce va fi nevoie să dislocăm sumele din fondul de rezervă. Nu are nimeni o estimare a pagubelor în acest moment. (…) Mai avem o alertă şi la Vaslui. Tot drumul s-a vorbit şi cu preşedintele CJ Vaslui. Aşteptăm să vedem intensitatea din noaptea aceasta. Acolo am hotărât, cum este normal, o avertizare pe fiecare telefon în parte şi anticipăm o evoluţie pe anumite zone. Din ziua de marţi cu adevărat consiliul judeţean, cu administraţiile locale, guvernul vor pune tot ce este necesar la dispoziţie. Se va intra într-un ritm alert de ajutor, în primul rând pe infrastructură, ca să repare conexiunile, pentru că oamenii trebuie să circule, să meargă la serviciu şi nu în ultimul rând, pentru fiecare casă în funcţie de expertiza făcută de Situaţiile de Urgenţă şi MAI”, a spus premierul.
De asemenea, Ciolacu a precizat că a avut o discuţie şi cu ministrul Dezvoltării, iar discuţiile ce vor urma vor fi pentru o intervenţie pentru ca astfel de situaţii să nu se mai întâmple.
„Tot lanţul în acest moment este acoperit, dar cu adevărat trebuie o discuţie foarte serioasă. Am început-o deja cu ministrul Mediului, pentru că este a treia oară când se întâmplă în această zonă şi este solicitarea Prefecturii şi a CJ să vedem cum (…) vom funcţiona după o intervenţie. Părerea mea este că va fi o intervenţie de fond pentru ca aceste lucruri spă nu se mai întâmple”, a mai spus Ciolacu.
Marcel Ciolacu a vizitat, sâmbătă, casa unei bătrâne din Slobozia Conachi, afectată de inundaţiile de sâmbătă dimineaţa. De asemenea, premierul a discutat cu oamenii din localitate.
Premierul Marcel Ciolacu şi-a anulat programul politic şi guvernamental pe care îl avea sâmbătă în Botoşani şi s-a deplasat în judeţul Galaţi pentru a evalua situaţia cauzată de inundaţii. Urmează să înceapă o şedinţă de evaluare, care va avea loc la primăria din localitate.
Premierul este însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, dar şi de miniştrii de Interne, Apărare şi Mediu, Cătălin Predoiu, Angel Tîlvăr şi Mircea Fechet.
Partenerii noștri