Ciolacu îl ironizează pe Iohannis: „Presupun că nu vrea să candideze pe listele PSD”

De mai bine de o lună, liberalii își fac scenarii pentru o eventuală candidatură a președintelui Klaus Iohannis în alegerile parlamentare din 1 decembrie. Dar pentru ca Iohannis să candideze la Senat, chiar și independent, din postura de președinte, trebuie modificată legea alegerii președintelui, pe modelul Ion Iliescu. Părerile sunt împărțite în PNL, având în vedere cota de încredere scăzută a lui Iohannis în rândul electoratului.

Ideea era ca Iohannis să fie cap de listă în alegerile parlamentare din 1 decembrie și să tragă PNL atât cât poate la final de două mandate cu o cotă electorală foarte scăzută și să rămână în politică, asociat partidului. Situația este destul de complicată pentru că, după ce s-a întâmplat cu Ion Iliescu, cam asta ar vrea Iohannis după 20 de ani.

Discuția privind o eventuală candidatură a lui Klaus Iohannis la un post de senator a avut loc în PNL, dar fără să existe o decizie finală. Potrivit legii aflate în vigoare, Klaus Iohannis nu poate candida la alegerile parlamentare dacă nu își dă demisia din funcția de președinte. Există în legislația din România precedentul Ion Iliescu, președintele care a putut candida la parlamentarele din 2004.

În prezent, Legea pentru alegerea președintelui nr. 370/2004 stipulează că numai candidații care sunt membri ai unui partid pot fi înscriși pe listele acestuia.

Klaus Iohannis, având statutul de președinte apolitic, nu este membru al PNL și, conform legislației actuale, nu ar putea candida pe lista acestui partid fără a deveni mai întâi membru al său.

Un caz similar a fost cel al fostului președinte Ion Iliescu. Acesta, în anul 2004, a reușit să devină senator în ciuda impedimentelor legale. Atunci, PSD a modificat legea pentru a permite președintelui să candideze ca independent pe listele unui partid în ultimele trei luni de mandat.

Exit mobile version