• Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus, marţi, că pe piaţa de energie din România „e o speculă”, iar Ministerul Energiei trebuie să vină „neapărat” cu nişte propuneri.
  • Acesta acuză că preţurile de vânzare au crescut nejustificat, iar cei care au cumpărat vând acum la preţuri exorbitante.
  • Marcel Ciolacu a mai spus că la 1 septembrie vor intra în vigoare măsurile pentru compensări de preţuri şi măsuri sociale, pe care le vede pe pe termen mai lung, până în 2025.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus, marţi, că pe piaţa de energie din România „e o speculă”, iar Ministerul Energiei trebuie să vină „neapărat” cu nişte propuneri. Acesta acuză că preţurile de vânzare au crescut nejustificat, iar cei care au cumpărat vând acum la preţuri exorbitante, potrivit Mediafax.

Marcel Ciolacu a declarat marţi, la sediul PSD, că prioritatea coaliţiei de guvernare este să găsească soluţiile cele mai bune pentru preţurile la energie.

„Sunt două componente clare. (…) Sunt aceste două abordări: când energia este vândută şi când energia nu este vândută în proporţie de peste 75% şi mai este abordarea în ceea ce priveşte Ministerul Finanţelor. Ştiţi foarte bine că este o supraimpozitare a producătorilor, dar aceştia au vândut energia cu această supraimpozitare cu 400 – 500 de lei, iar energia, în acest moment, se vinde la 2.200 – 2.800 – 3.000 de lei pe vârf”, spune Marcel Ciolacu.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Ciolacu a precizat că trebuie găsită o soluţie tehnică pentru vârfuri, pentru perioade când nu există soare sau nu este vântul necesar să producă energie eoliană.

„Acolo sunt nişte vârfuri de 10 – 15% când va trebui făcut importul dar de asta suntem interconectaţi la Europa. Ce nu consider corect total în afară de această diferenţă imensă de preţ, de speculă, mai exact neimpozitată cum sunt impozitaţi producătorii, o supraimpozitare, deci este o zonă total liberă şi nereglementată de o perioadă destul de lungă de timp. De exemplu, statul român dă certificate verzi pentru energia verde. Cum să dai stat român certificate verzi, dar energia verde produsă în România să o exportăm? Sunt lucruri bizare unde Ministerul Energiei neapărat trebuie să vină cu nişte propuneri”, a mai spus liderul PSD.

Marcel Ciolacu a mai spus că la 1 septembrie vor intra în vigoare măsurile pentru compensări de preţuri şi măsuri sociale, pe care le vede pe pe termen mai lung, până în 2025.