• Crin Antonescu așteaptă să vadă dacă mai este candidatul PSD PNL la Președinție.
  • Unii lideri PSD și PNL sunt reticenți în privința candidaturii la Președinție.
  • Alegerile ar putea fi organizate pe 11/25 mai sau 25 mai/8 iunie.

UPDATE – Coaliția a decis: prezidențiale pe 4 și pe 18 mai

Coaliţia de guvernare a stabilit data alegerilor prezidenţiale: primul tur de scrutin va fi pe 4 mai, iar turul doi va avea loc pe 18 mai. Coaliţia a mai hotărât că pe 4 mai, odată cu primul tur de scrutin, se vor organiza şi alegeri parţiale în 13 comune, Primăria Zalău, Primăria Buşteni şi Consiliul Judeţean Bihor.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan, liderii celor 2 partide ai coaliției de guvernământ se reunesc în prima ședință din acest an ca să stabilească, teoretic, data alegerilor prezidențiale. Guvernul a ieșit practic din calendarul prezidențialelor pe care tot el l-a transmis pe surse acum câteva săptămâni. Așadar, astăzi s-ar putea lua o decizie finală în privința organizării alegerilor prezidențiale în România, astfel încât să se emită și o hotărâre de guvern.

Liderii coaliţiei trebuie să stabilească şi calendarul adoptării bugetului de stat pe 2025 şi dacă vor convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru adoptarea legii. Acordul politic, încheiat, în 23 decembrie 2024, între PSD, PNL, UDMR şi minorităţi şi valabil până în 2028, prevede pe lângă formarea coaliţiei de guvernare şi că la alegerile prezidenţiale din 2025 candidatul unic al coaliţiei este Crin Antonescu.

Recomandări

VOTĂM DIN AN ÎN PAȘTI
UCRAINA VREA LOCUL UNGARIEI
CUM APĂRA MAPN ROMÂNIA?
ȘTII DE VREME?
CÂND ALEGI PREȘEDINTELE?
PRIMUL CAZ DE HMPV

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD-ului, spune că e o problemă cu fixarea datei alegerilor prezidențiale pentru că ei acum au descoperit că îi încurcă demersurile din justiție făcute de Călin Georgescu. Georgescu s-a adresat Curții Supreme, care a dus procesul la Curtea de Apel. Curtea de Apel a respins procesul, urmând ca decizia definitivă să o dea tot Curtea Supremă, dar în același timp, în paralel a făcut un demers și la CEDO, urmând ca la sfârșitul lunii ianuarie, CEDO să vadă dacă demersul făcut de Călin Georgescu este acceptat sau nu.

CEDO, la sfârșitul lunii ianuarie, nu va da o decizie pe ceea ce a solicitat Georgescu, ci va decide doar dacă demersul lui poate fi pus în discuție. O decizie definitivă poate dura și 2-3 ani, până când se stabilește un proces. Acordul politic între PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale spune clar, semnat pe 22 decembrie, că aceste partide au convenit prin consens desemnarea unui candidat unic al coaliției, în persoana lui Crin Antonescu.

În mod clar, în acest moment, după ziua de astăzi, putem vorbi de o candidatură din partea PSD-ului și de faptul că ei trenează tot acest proces, în ciuda faptului că n-au prezentat românilor motivul pentru care au fost anulate alegerile, motivul pentru care au fost aruncate 9,4 milioane de voturi la gunoi, motivul pentru care a fost suspendat întreg procesul prezidențial.

Citește și