• Dacian Cioloș spune că PSD și PNL se comportă iresponsabil în această criză
  • CCR a declarat neconstituțională OUG privind prelungirea mandatelor aleșilor locali, iar liderul PLUS cere parlamentului să ia măsuri urgente
  • Cioloş: „Într-o săptămână am putea rămâne fără primari sau preşedinţi de consilii judeţene

CCR a declarat neconstituțională OUG care prevedea prelungirea mandatelor aleșilor locali cu până la 6 luni. Dacian Cioloș spune că România rămâne descoperită pentru a doua oară în această criză, prima dată fiind atunci când nu a existat cadru legislativ necesar stării de urgență.

”E a doua oară în această criză când România rămâne complet descoperită. Prima dată a rămas fără cadru legislativ necesar stării de urgenţă, iar acum rămâne fără aparat administrativ funcţional la nivel local”, a declarat Dacian Cioloş.

Liderul PLUS avertizează că România ar putea rămâne fără aleși locali în mai puțin de o săptămână. Eurodeputatul a explicat că, odată încetat un mandat, acesta nu poate fi reluat sau prelungit.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Într-o săptămână am putea rămâne fără primari sau preşedinţi de consilii judeţene. Iar asta nu se mai îndreaptă dând apoi o lege, aşa cum s-a făcut atunci când au fost declarate neconstituţionale amenzile pe perioada stării de urgenţă. Odată încetat mandatul, el nu poate fi reluat sau prelungit. Mai avem puţine zile până când legea de prelungire a mandatelor trebuie să intre în vigoare.

Cel puţin cinci zile sunt necesare pentru respectarea procedurilor constituţionale, dacă legea se adoptă cu procedura de urgenţă: două zile pentru a putea fi contestată la CCR şi încă trei pentru a intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Va rămâne puţin timp pentru a o dezbate şi vota”, a spus Cioloș.

El le-a cerut parlamentarilor să redacteze o lege de prelungire a mandatelor aleşilor locali măcar pentru trei luni, cât ar fi necesar pentru organizarea alegerilor, altfel, în următoarele zile, din ce în ce mai multe localităţi şi judeţe vor rămâne fără conducere.