• Eurodeputaţii din partidul premierului olandez, Mark Rutte, s-au abţinut de la vot.
  • „Decizia este doar la Consiliul UE, deci miniştrii de Interne decid şi, hai să zicem, cu o influenţă din partea şefilor de stat şi de Guvern, însă e important şi acest semnal politic”, spune Cioloş.
  • El afirmă că România a aderat la UE de 15 ani, „iar din 2011 încoace, România îndeplineşte condiţiile de aderare la Schengen”.

Parlamentul European a adoptat marţi, cu o largă majoritate, o nouă rezoluţie prin care cere aderarea României la Spaţiul Schengen. O decizie ar urma să fie luată în luna decembrie, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne. Până atunci, experţii Comisiei Europene vor publica un raport de evaluare tehnică. Dacian Cioloș precizează că rezoluţia PE are o valoare politică, în primul rând, e semnalul politic pe care-l dă PE, instituţie care nu e implicată direct în decizia privind aderarea la Schengen”.

„Decizia este doar la Consiliul UE, deci miniştrii de Interne decid şi, hai să zicem, cu o influenţă din partea şefilor de stat şi de Guvern, însă e important şi acest semnal politic”, adaugă Cioloș.

Eurodeputaţii din partidul premierului olandez, Mark Rutte, s-au abţinut de la vot.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Faptul că s-au abţinut şi nu au votat împotrivă mi se pare important de remarcat. Asta arată că încă nu e luată o decizie la Haga, cel puţin în partidul premierului Rutte şi alte partide care fac parte din coaliţia de guvernare, pentru că acolo sunt patru partide care fac parte din coaliţia de guvernare. Eu ştiu că ei aşteaptă să vadă raportul CE privind situaţia Schengen (…), cred că aşteaptă şi raportul MCV (…). Noi, europarlamentarii români din grupul Renew, o să solicităm o întâlnire la Haga şi cu premierul Rutte şi cu parlamentari din Parlamentul naţional, ca să venim şi noi cu argumentele pe care le avem, pentru a susţine aderarea la Schengen a României”, adaugă eurodeputatul Renew.

El afirmă că România a aderat la UE de 15 ani, „iar din 2011 încoace, România îndeplineşte condiţiile de aderare la Schengen”.

„Din 2011 încoace, PNL şi PSD au fost la guvernare aproape tot timpul, cu excepţia unui singur an, în 2016, în rest, fie doar PNL, fie doar PSD, fie amândouă partidele împreună au fost la guvernare. Deci eu cred că de acolo trebuie să vină explicaţiile, de ce nu a aderat România la Spaţiul Schengen până acum şi de ce trebuie din nou să îngrăşăm porcul în Ajun şi de ce ne aruncăm în aer noi oportunităţi de a adera la Schengen, de fiecare dată când apare o fereastră de oportunitate? (…) Deci eu aştept explicaţii de la PNL şi PSD de ce nu a intrat România în Schengen până acum din 2011 încoace, câtă vreme ei au fost la guvernare (…). Eu am impresia că unii politicieni de la noi nu înţeleg în continuare cum se negociază la nivel european, pentru că dacă cineva are impresia, cum am tot văzut că circulă discuţii acum, cu două bărci cumpărate sau eu ştiu cu ce lobby din ăsta de talcioc, negocieri de talcioc, poţi să duci România în Spaţiul Schengen, se înşeală”, conchide Cioloș.