• UE nu a adoptat sancțiuni împotriva regimului Lukashenko, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe de la Bruxelles
  • Cipru cere adoptarea unor măsuri similare împotriva Turciei
  • Subiectul va fi abordat din nou la reuniunea liderilor UE, care va avea loc joi și vineri.

UE nu a reușit să adopte sancțiuni împotriva regimului președintelui Alexander Lukashenko, cu toate că liderul opoziției din Belarus a făcut mai multe apeluri în acest sens, scrie Financial Times.

Cipru a blocat măsurile, condiționând implementarea acestora de adoptarea unor sancțiuni similare și împotriva Turciei, au spus diplomații europeni, după întâlnirea miniștrilor de externe de la Bruxelles de luni.

Subiectul va fi abordat din nou la reuniunea liderilor UE, care va avea loc joi și vineri, unde conflictul cu privire la rezervele de energie din estul Mediteranei va ocupa un loc central pe agenda de lucru.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Deși există o voință clară de a adopta aceste sancțiuni (împotriva Belarusului – n.red.), acest lucru nu a fost posibil astăzi, deoarece nu a fost atinsă unanimitatea necesară”, a declarat reporterilor Josep Borrell, șeful politicii externe a UE.

El a adăugat: „Dacă nu vom putea face asta, este în joc credibilitatea noastră”.

Statele membre UE nu au reușit să convingă Cipru să își schimbe poziția, la mai mult de cinci săptămâni după ce miniștrii de Externe au căzut de acord în principiu să impună sancțiuni Belarusului. S-a făcut și o listă de aproximativ 40 de persoane vizate de sancțiuni, pentru fraudarea alegerilor prezidențiale de luna trecută și pentru reprimarea protestelor.

Înainte de reuniunea CAE, miniștrii de externe ai UE s-au întâlnit cu lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tichanovskaya, autoexilată în Lituania, care ulterior a declarat reporterilor că blocul UE ar trebui „să fie mai curajos” și să impună sancțiuni.

Nicosia a aprobat public ideea sancțiunilor împotriva Belarusului, dar declară că dorește ca poziția statelor membre UE față de țările terțe acuzate de încălcarea legislației internaționale să fie una consecventă.

Șeful diplomației cipriote spune că țara sa e gata să pună în aplicare deciziile asupra cărora au convenit miniștrii de externe ai UE la reuniunea din august: „Rămânem pregătiți așa cum am fost din primul minut pentru a continua pe baza acordului convenit”.

Disputa privind impunerea sancțiunilor a evidențiat modul în care o singură țară sau un grup mic poate zădărnici obiectivele politicii externe a UE și poate promova compromisuri în chestiuni care nu au legătură cu problema în cauză.

Încercările de trecere de la votul în unanimitate la votul majoritar nu au reușit să câștige teren, deoarece statele membre sunt dornice să-și păstreze puterea de veto cu privire la chestiunile pe care le consideră de interes național vital.

https://www.ft.com/content/623bf4be-aac5-4160-9b86-9999f6c3f2d8?desktop=true&segmentId=d8d3e364-5197-20eb-17cf-2437841d178a#myft:notification:instant-email:content