• Corpul de gardă revoluționar iranian a confiscat un petrolier sub pavilion sud-coreean.
  • Echipajul a fost reținut.
  • Membrii reținuți sunt cetățeni din Coreea de Sud, Indonezia, Vietnam și Myanmar.

Corpul de gardă revoluționar iranian a confiscat un petrolier cu pavilion sud-coreean și i-a reținut echipajul, scrie presa iraniană. Informațiile apar în contextul tensiunilor dintre Teheran și Seul, cauzate de fondurile iraniene înghețate în băncile sud-coreene din cauza sancțiunilor SUA, potrivit Reuters.

Seul a confirmat confiscarea unui petrolier sud-coreean de către autoritățile iraniene în apele din largul Omanului și a cerut eliberarea imediată a acestuia.

Mai multe mass-media iraniene, inclusiv televiziunea de stat, au declarat că marina de gardă a capturat nava pentru că a poluat Golful cu substanțe chimice.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Potrivit primelor rapoarte ale oficialilor locali, este pur și simplu o chestiune tehnică, iar nava a fost dusă la țărm pentru a polua marea”, a declarat la televiziunea de stat, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Saeed Khatibzadeh.

Agenția de știri semi-oficială Tasnim a publicat imagini care prezintă bărcile cu viteză ale gărzilor care escortează cisterna HANKUK CHEMI, despre care a spus că transportă 7.200 de tone de etanol.

Membrii echipajului reținuți includeau cetățeni din Coreea de Sud, Indonezia, Vietnam și Myanmar.

Televiziunea de stat iraniană a declarat că petrolierul era ținut în portul iranian Bandar Abbas. Nava avea 20 de membri ai echipajului, potrivit ministerului de externe al Coreei de Sud.

Departamentul de Stat al SUA a cerut Iranului să elibereze imediat petrolierul.

„Regimul continuă să amenințe drepturile și libertățile de navigație în Golful Persic ca parte a unei încercări clare de a șantaja comunitatea internațională pentru a ameliora presiunea sancțiunilor”, a spus un reprezentant al Departamentului de Stat.

Flota a cincea a Marinei SUA, cu sediul în Bahrain, a luat cunoștință de incident și monitorizează situația, a declarat purtătorul de cuvânt Rebecca Rebarich pentru Reuters.

Incidentul vine înaintea unei vizite așteptate a ministrului adjunct de externe al Coreei de Sud la Teheran.

Khatibzadeh a declarat că vizita va avea loc în zilele următoare, timp în care oficialii vor discuta despre cererea Iranului adresată Coreei de Sud, în vederea eliberării celor 7 miliarde de dolari în fonduri înghețate în băncile sud-coreene din cauza sancțiunilor SUA.

Statele Unite au reintrodus sancțiunile asupra Iranului în 2018 după ce Washingtonul s-a retras din acordul nuclear de la Teheran din 2015 în care era parte, alături de alte șase puteri majore. Conform acestei înțelegeri, Iranul a fost de acord să-și reducă activitatea nucleară în schimbul ridicării sancțiunilor, dar acordul a fost încălcat frecvent.