• Angajații din instituțiile publice din zona asistenței sociale vor trebui să facă dovada vaccinării.
  • Proiectul ordonanței de urgență a fost discutat în ședința Guvernului în primă lectură.
  • Raluca Turcan: „În cadrul serviciilor rezidențiale destinate adulților cu dizabilități 90% dintre beneficiari sunt vaccinați.”

Angajații din instituțiile publice din zona asistenței sociale vor trebui să facă dovada vaccinării sau, în caz contrat, vor trebui să facă dovada unui test negativ sau dovada faptului că au trecut prin boală, potrivit unui proiect de OUG anunțat miercuri de premierul Florin Cîţu.

„Am discutat un proiect de ordonanță de urgență care stabilește că angajații din instituțiile publice din zona asistenței sociale vor trebui să facă dovada vaccinării său, în caz contrat, vor trebui să facă dovada unui test negativ sau dovada faptului că au trecut prin boală”, anunță Florin Cîţu.

Premierul precizează că proiectul ordonanței de urgență a fost discutat în ședința Guvernului în primă lectură.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„În ciuda accesului facil la vaccin, am constatat că există o diferență semnificativă între gradul de vaccinare în rândul personalului din centrele rezidențiale şi cel al beneficiarilor. Vorbim de angajați care intră în contact direct cu persoane care au probleme de sănătate sau intră în contact cu copiii şi pot apărea situații în care persoane vulnerabile aflate în grija statului să fie puse în pericol exact de persoane plătite de stat pentru a le proteja”, spune ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Ea spune că, de exemplu, în cadrul serviciilor rezidențiale destinate adulților cu dizabilități 90% dintre beneficiari sunt vaccinați, în timp ce personalul este vaccinat în proporție de 55%.

„Virulența valului patru ne obligă să luăm absolut toate măsurile necesare pentru a proteja viața şi sănătatea persoanelor din centrele de persoane cu dizabilități, copii şi bătrâni. Prevederile nou introduse (…) se referă la obligația furnizorilor de servicii sociale, publici şi privați, de a solicita personalului să prezinte o dovadă a vaccinării împotriva SArS-COV2, rezultat negativ săptămânal şi costurile testării vor fi suportate de către angajat dacă persoana în cauză se poate vaccina. În cazul persoanelor cu boli cronice sau alte afecțiuni pentru care nu se recomandă vaccinarea, atunci acestea trebuie să prezinte dovadă de la medicul de familie şi costul aferent se suportă de către direcțiile de Sănătate Publică”, adaugă Turcan.