• Liderul PNL, Florin Cîţu, spune că liberalii ar trebui să dea primii premierul, în sistemul rotativ.
  • Preşedintele PSD, Marel Ciolacu, reia teza că ponderile parlamentare contează cel mai mult într-o negociere.
  • PNL şi PSD negociază formarea unei coaliţii guvernamentale.

„PNL, noi vrem să dăm primii premier”, spune Florin Cîţu.

Întrebat dacă liberalii îi vor propune preşedintelui Klaus Iohannis două variante de premier, urmând ca şeful statului să aleagă, Cîţu a râs.

„Dl. preşedinte are atribuţia de a desemna premierul. PNL va veni cu o variantă. Împreună cu cei de la PSD vom găsi o variantă şi vom merge împreună. Este un premier al coaliţiei, nu va merge PNL cu un premier”, afirmă liderul liberal.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ

La rândul său, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a reluat teza potrivit căreia negocierea se face potrivit ponderii parlamentare şi precizează că PSD a decis deja ca premierul să fie prin rotaţie şi că aşteaptă şi de la PNL să ia o decizie similară.

„PSD a luat o decizie că e de acord cu acest sistem rotativ. Urmează ca PNL să ia o asemenea decizie dacă e de acord sau nu. (…) Cred că, totuşi, ponderile parlamentare contează cel mai mult într-o negociere”, spune Ciolacu.

Liderul UDMR menţionează că le-a spus şi colegilor din PNL şi PSD: „acum suntem în competiţie cu timpul”.

„Este nevoie urgentă de rectificare bugetară, bugetul pe anul viitor trebuie prezentat în Parlament, dar pentru aceasta este esenţial ca ţara să aibă un Guvern cu drepturi depline”, adaugă Kelemen.

El precizează că liderii PSD, PNL şi UDMR au vorbit despre politica fiscală, beneficiile sociale şi regândirea sistemului de alocaţii pentru copii.

„Cu toţii vrem creşterea pensiilor peste procentul prevăzut de lege, întrebarea este doar cu cât pot fi majorate. UDMR consideră că cel mai important este să protejăm pensionarii cu venituri mici şi să majorăm pensiile lor în raport cu inflaţia sau cu puţin peste aceasta. Sistemul de alocaţii pentru copii trebuie, de asemenea, regândit, la fel şi politica de sprijin pentru familii trebuie reanalizată. Sistemul actual nu a dat rezultate, nu a rezolvat problemele demografice ale ţării. Reiterăm faptul că UDMR doreşte încurajarea natalităţii şi sprijinirea familiilor prin scutiri de impozite şi diverse facilităţi acordate de la bugetul de stat”, menţioneză Kelemen Hunor.

PNL şi PSD negociază formarea unei coaliţii guvernamentale.