- Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, l-a primit pe ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, la Palatul Victoria.
- În cadrul întrevederii, a fost analizată situația de securitate și militară din regiune, în urma agresiunii militare ruse.
- Premierul Ciucă l-a asigurat pe Kuleba de continuarea sprijinului umanitar, gestionarea fluxului de refugiați și facilitarea exporturilor ucrainene.
Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, l-a primit pe ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, la Palatul Victoria. În cadrul întâlnirii s-au discutat mai multe aspecte, printre care a fost analizată situația de securitate și militară din regiune, în urma agresiunii militare ruse.
Advertisment
Recomandări
Premierul român a prezentat eforturile autorităților, alături de societatea civilă, voluntari și organizații umanitare internaționale în sprijinirea celor peste 800 de mii de refugiați ucraineni intrați în țara noastră de la izbucnirea războiului. Hub-ul umanitar de la Suceava a fost evidențiat pentru rolul important în colectarea și coordonarea formelor de sprijin acordat la nivel european și internațional.
Prim-ministrul Ciucă l-a asigurat pe Dmytro Kuleba , de continuarea sprijinului umanitar, gestionarea fluxului de refugiați și facilitarea exporturilor ucrainene. La rândul său, ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a prezentat pe larg situația militară de pe teren din Ucraina.
Acesta a ținută să mulțumească Guvernului României și cetățenilor români pentru tot sprijinul acordat și solidaritatea manifestată încă de la declanșarea agresiunii militare ruse.
„Am discutat despre dezvoltarea cooperării în domeniul comerțului, al energiei și al infrastructurii, concentrându-ne asupra modalităților de diversificare a rutelor pentru exporturile ucrainene. Recunoscător României pentru sprijinul acordat Ucrainei și pentru primirea refugiaților ucraineni”, a scris, vineri, pe Twitter, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.
Totodată, diplomatul ucrainean a transmis României invitația de a contribui substanțial la eforturile necesare pentru reconstrucție în Ucraina, în contextul în care Banca Mondială estimează pagubele aduse clădirilor şi infrastructurii Ucrainei de invazia Rusiei, la aproximativ 60 de miliarde de dolari.
Experții se așteaptă ca aceste costuri să continuă să crească, iar Ucraina se întoarce spre liderii globali pentru sprijin în reconstrucție după încetarea războiului.
Partenerii noștri