• Clădirea Prefecturii Suceava va fi demolată. În locul ei va fi construit un mall
  • Arhitectul Ionel Oancea spune că mall-ul este foarte important pentru oraș
  • Gheorghe Flutur: Ne simțim obligați să luăm această decizie ca urmare a faptului că structura de rezistență a fost afectată în proporție de 80%
  • Administrația duce mai departe partea creativă și vrea să mute faimoasa statuie a lui Ștefan cel Mare în interiorul acelui mall

La începutul lunii martie, un incendiu a devastat acoperișul Prefecturii din Suceava. Acum, toată clădirea ar urma să fie demolată. În locul ei va fi construit un mall. Această decizie a administrației județene este una fără precedent.

Conducerea Consiliului Județean a hotărât demolarea clădirii Palatului Administrativ din Suceava și organizarea unei licitații pentru a ridica în acel loc un mall.

Ne simțim obligați să luăm această decizie ca urmare a faptului că structura de rezistență a fost afectată în proporție de 80%”, a spus președintele Consiliului Județean, Gheroghe Flutur.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Arhitectul Ionel Oancea spune că mall-ul este foarte important pentru oraș.

„Nu demult a ars Catedrala Notre Dame din Paris și acolo discutăm de un monument mult mai amplu, mult mai valoros dacă e să discutăm din punctul ăsta de vedere. Incendiul acolo a produs stricăciuni foarte mari. A stârnit o emoție la nivel mondial. Reprezintă un obiectiv foarte important în Suceava, dar, în același timp, trebuie să recunoaștem că ea nu stârnește atâta emoție cum ar putea stârni, Doamne ferește!, o catastrofă la Palatul Culturii din Iași”, a explicat arhitectul.

Administrația duce mai departe partea creativă și vrea să mute faimoasa statuie a lui Ștefan cel Mare în interiorul acelui mall.

Unul din cei care și-a exprimat deja dorința de a participa la licitație este chiar Iulian Dascălu. Acesta a ridicat deja două mall-uri în Iași și încă unul în Suceava.

Vreau să fac cel mai mare Mall din România. Piesa de rezistență va fi statuia lui Ștefan cel Mare pe care o vom pune în centrul mall-ului”, a declarat Iulian Dascălu, presedintele Iulius Grup.

Statuia lui Ştefan cel Mare din Suceava are o înălţime totală de 23 de metri, fiind cel mai mare monument de acest gen din ţară. Sucevenii sunt legați sentimental de monument. Cristina și Ștefan s-au cunoscut acolo, iar vestea amplasării într-un mall i-a șocat.

„Nu-i văd sensul. Nu înțeleg de ce ar face una ca asta. Eu acolo m-am cunoscut cu prietenul meu, acolo am avut noi prima noastră întâlnire, iar noi ne ducem anual acolo să sărbătorim ziua noastră aniversară”, a spus Cristina.

Să ducă statuia lui Ștefan într-un mall? Nu știu, este o chestie mult prea exagerată, adică mall-ul este o chestie de new age, statuia este o chestie istorică. În plus, dacă clădirea este de patrimoniu, lucrul normal care se întâmplă și în afară, ar trebui restaurată, ar trebui investită pentru turism”, e de părere Ștefan.

Investiția va fi de 100 de milioane de euro, iar mall-ul urmează să fie gata într-un an. Încă o dată, politicul și administrativul și-au dat mâna prin cei doi reprezentanți-Gheorghe Flutur și Iulian Dascălu.

Aceasta este, evident, O FARSĂ DE 1 APRILIE

Îți arăt acum poveste reală a Prefecturii Suceava. Acum aproape o lună acoperișul clădirii a fost cuprins de flăcări.

Instituția funcționează în Palatul Administrativ, o clădire construită în 1904. În 2004, aceasta a fost pusă pe lista monumentelor istorice. Am vrut să vedem dacă s-au început demersurile pentru reabilitarea acoperișului.

Cristinel Crețu, vicepreședintele CJ Suceava, se laudă că a evaluat pagubele și a făcut expertize, dar nu poate avansa, încă, cifre.

În acest moment se lucrează la punerea în siguranță a clădirii, în sensul realizării unui acoperiș provizoriu pentru a proteja clădirea de intemperii. S-a făcut o evaluare cantitativă a distrugerilor care le-a suferit clădirea, se lucrează în continuare. S-a făcut o expertiză din punct de vedere a rezistenței”, a spus Cristi Crețu, vicepreședinte Consiliul Județean Suceava.

Aflăm informații mai concrete de la arhitectul Ionel Oancea. Acesta spune că refacerea acoperișului ar costa 6 milioane de euro. Emil Ursu, directorul general al Muzeului Bucovinei, te asigură că acoperișul poate fi refăcut în maximum 2 ani.
Dar, pentru asta, demersurile ar fi trebuit deja începute.

„Este clar că se pune problema unei restaurări, iar această restaurare înseamnă o reconstituire, eventual cu materiale mai rezistente a vechii arhitecturi. Suprafața de acoperiș care era mansardat, cu spații utile, după prima mea impresie este în jur de 2500 metri pătrați, atunci și prețul pentru fiecare metru pătrat poate să fie în jur de 2000 Euro”, a afirmat Ionel Oancea, arhitect.

Este obligatoriu ca proiectanții să fie acreditați de Ministerul Culturii. Apoi, proiectul trebuie avizat de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice deoarece acest imobil este în categoria valorică B”, a spus Emil Ursu, director general Muzeul Național al Bucovinei.

În România, avem peste 30.000 de monumente istorice, ansambluri și situri. În ultimii 10 ani multe clădiri de patrimoniu din București au fost demolate, nu salvate. Printre cele mai importante sunt casa lui Mihail Sadoveanu, Casa Gheroghe Cantacuzino sau Fabrica Timpuri Noi.