• În a doua zi a summitului NATO, Volodimir Zelenski și-a schimbat discursul.
  • Ieri, Volodimir Zelenski a spus că NATO trebuie să respecte Ucraina.
  • Azi, Zelenski a spus că le este recunoscător aliaților pentru ajutor.

În a doua zi a summitului NATO de la Vilnius, Zelenski și-a schimbat discursul. Dacă inițial președintele Ucrainei spunea că țara sa merită respect și că decizia NATO de a nu oferi un calendar Ucrainei pentru aderare este „absurdă” – azi, Zelenski a spus că înțelege de ce Ucraina nu a primit o invitație oficială să intre în alianță și le-a mulțumit aliaților pentru ajutorul lor.

Înțelegem semnalele tehnice. Însă, daca am face mai mult decât să ne gândim la birocrație și ne-am gândi la situație ca un factor de motivație pentru societatea ucraineană, dar și pentru mine ca președinte, ar fi o reușită importantă. Ne este clar că cea mai bună garanție este NATO, dar până intrăm în NATO, ne-ar plăcea să avem garanțiile pe care le avem acum și să le avem în mod constant, ca ele să ne întărească relațiile. Dorim un document care să ateste aceste lucruri, ca acest ajutor să nu fie bazat doar pe relațiile personale pe care le avem, dar să fie și în scris, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski vorbește și pentru cetățenii ucraineni. În primul rând, pentru cetățenii ucraineni. Sunt oameni care suferă în fiecare zi și au nevoie de confirmări, de sprijin, de empatie. E greu să vorbești pentru un popor care este atacat în fiecare zi. Trebuie să înțelegem și această dimensiune a discursului său. Volodimir Zelenski nu poate să se prezinte pe scena globală altfel decât puțin nerăbdător, puțin disperat pentru că sunt vieți în joc. Când s-a discutat despre aderarea României sau a altor țări la NATO era, totuși, pe timp de pace. Această încărcătură cred că se resimte și în discursul dânsului. În același timp, în ceea ce privește sprijinul efectiv, acesta este extraordinar și aș vrea să menționez nu doar țările mari precum Germania, SUA, Franța, Marea Britanie, Norvegia, care nu este o mare putere militară, este o mare putere economică, a anunțat un pachet de sprijin de aproape un miliard de dolari, a spus analistul politic Claudiu Crăciun la Aleph News.

Recomandări

ORDINE ÎN PARLAMENT
CE REFORME VOR PARTIDELE
UN „IRON DOME” ROMÂNESC?
TOM CRUISE E PREMIAT
CINE L-A UCIS PE KIRILLOV
USR-OUT?

Chiar dacă momentan este lăsat pe dinafară, Zelenski n-a stat degeaba. S-a văzut cu Biden, Macron și Sunak, a negociat pentru armament, garanții de securitate și a participat la consiliul NATO-Ucraina – creat special pentru Ucraina ca alternativă la intrarea în NATO.

Aș vrea să spun că pe lângă discuțiile din cadrul NATO instituțional și avem un consiliu NATO-Ucraina, care să asigure o comunicare permanentă, trebuie să urmărim relațiile bilaterale pentru că acolo se simte sprijinul și este un sprijin mare, a mai spus analistul politic Claudiu Crăciun la Aleph News.

De-abia aștept ziua în care vom putea sărbători intrarea Ucrainei în NATO”, a spus Joe Biden, președintele SUA. Joe Biden i-a spus lui Zelenski că „NATO nu pleacă nicăieri” și că de-abia așteaptă – „Ziua în care vor putea sărbători împreună intrarea Ucrainei în alianță”.

Toți aliații înțeleg că viitorul Ucrainei este în NATO. Nu este o surpriză pentru nici unul din noi. Nu cred. Sper că nu este o surpriză nici pentru dumneavoastră domnule președinte. Aliații sunt de acord să lase deoparte planul MAP pentru Ucraina și să creeze o cale pentru ca Ucraină să devină o țară membră, în timp ce Ucraina continuă să lucreze ca să îndeplinească reformele necesare”, a spus președintele SUA, Joe Biden.

Citește și: