• Ministerul Sănătății a refuzat mâna de ajutor întinsă de sectorul privat.
  • Unul dintre medicii din privat propune vaccinarea în drive-thru.
  • 30% dintre români s-ar vaccina imediat dacă ar putea.

România are 200 de clinici private care ar putea lucra cu statul. Momentan, avem peste 137.000 de vaccinuri în congelatoare.

Clinicile private vor să ajute autoritățile în campania de vaccinare, dar Ministerul Sănătății refuză.

Mihail Pautov este coordonatorul unui program privat de testare PCR. Peste 100 de mii de oameni îl urmăresc pe Facebook și Instagram unde explică problemele medicale în cuvinte simple. E pregătit oricând să ajute. Trebuie să vrea și statul.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Mihail Pautov, Medic coordonator Complet Medical: „Am trimis Ministerului Sănătății disponibilitatea noastră de a ne pune cel puțin una din camerele de recoltare la dispoziția lor pentru pentru faza a treia de vaccinare, când se va face inclusiv în centre Drive-Thru. Avem toată infrastructura pentru a demara un astfel de program”.

Alte țări vaccinează deja în sistem drive-thru. În Israel oamenii așteaptă o jumătate de oră în mașină, după vaccinare, să vadă dacă apar reacții adverse.

Ce spun românii despre vaccinare

„Da, m-aș vaccina pentru siguranța mea, a rudelor, a persoanelor iubite. În funcție de rapiditatea cu care aș avea acces la vaccin. Dacă s-ar putea face mai repede la privat, aș alege privat”, spune o româncă.

„Pentru sănătatea mea, a familiei. Vreau să revin la muncă. Sunt toate motivele din lume pentru un vaccin. Nu aș avea nimic împotrivă. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Nu voi aștepta nouă luni de zile să îl fac dacă o să apară la privat”, spune un român.

Și medicul Wargha Enayati, fondatorul rețelei Regina Maria, susține ajutorul privaților.

Wargha Enayati, fondator Regina Maria și Enayati Medical City: „Deci un spital privat, poate să vaccineze, un spital mai mare, undeva la 10.000 de persoane pe lună. În momentul în care ni se va cere să facem acest lucru, cu siguranță se poate organiza în 3-4 săptămâni. Presupun că dacă ar fi centre de vaccinare privată probabil lumea ar fi avut mai mare încredere”.

În România sunt în jur de 200 de clinici private care pot lucra cu statul. Autoritățile nu reușesc să vaccineze medicii într-un ritm eficient. Suntem în a patra zi a campaniei și avem în congelatoare peste 137.000 de doze.

Foto: Aleph News

Doar în București, Timișoara, Hunedoara și Craiova continuă vaccinarea cu dozele rămase din prima tranșă și cele primite în a doua. În rest, vaccinul rezervat pentru cadrele medicale și angajații din sănătate nu poate fi folosit.