- Clujeanul care a inventat Alfabetul Culorilor, nominalizat la World Idol 2021.
- Cu ajutorul Alfabetului tactil, Tudor Scripor a creat patru produse pentru nevăzători.
- Cu ajutorul aplicației Scripor Alphabet nevăzătorii pot distinge culorile hainelor.
- În România sunt peste 100.000 de nevăzători, iar în Europa 30 de milioane.
Nevăzătorii din întreaga lume pot să își aducă oricând culoare în viața lor, dartorită lui Tudor Scripor, clujeanul care a inventat Alfabetul culorilor pentru persoanele cu deficiențe de vedere.
După șapte ani de încercări, proiectul lui a fost premiat în 2019 cu medalia de aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații de la Geneva, iar acum a fost nominaliat la World Idol 2021. Cu ajutorul Alfabetului Scripor nevăzătorii pot să își găsească mult mai ușor un job în domenii precum alimentație, sport, tehnologie sau educație.
„Ideea mi-a venit în urma unui workshop la care s-a înscris un student nevăzător. Acesta mi-a dat un feedback nevativ, el mi-a reproșat că nu l-am făcut să înțeleagă culorile. Acum dezvoltăm produse și servicii care includ această standardizare împreună cu nevăzătorii. Este vorba de un alfabet al culorilor”, a spus Tudor Paul Scripor, inventatorul Alfabetului tactil al culorilor.
În momentul de față în România sunt peste 100.000 de nevăzători, iar în Europa aproape 30 de milioane. Pe baza acestui alfabet, Tudor a creat mai multe produse care ajută nevăzătorii. Printre ele se află o aplicație de recunoaștere a culorilor sau cubul Rubick accesibilizat. Totuși acest alfabet nu este făcut pentru cei care s-au născut nevăzători, ci pentru cei care și-au pierdut vederea treptat.
„Este minunat atunci când oameni din lumea asta mare se gândesc la persoanele cu dizabilități și încearcă să inventeze diverse chestii care să ne ajute. Poate pe o persoană care mai are rest de vedere îl poate ajuta acest alfabet, una care vede și mai bine îl ajută și mai mult. Dar pe o persoană care nu vede deloc și nu a văzut culori niciodată cumva când îi spui de alfabetul culorilor deja suntem pe domeniul abstractului”, a spus Alex Benchea.