• Clujul vrea să profite de energia solară
  • Vor fi folosite atât panouri fixe, cât şi unele care se vor roti după soare
  • Fizicienii vor să analizeze cât de rentabilă este tehnologia asta pentru zona de Nord-Vest a ţării

Clujul vrea să profite de energia solară şi construieşte un parc fotovoltaic pe 2,5 hectare de teren. Fizicienii vor să analizeze cât de rentabilă este tehnologia asta pentru zona de Nord-Vest a ţării.

Parcul fotovoltaic de un megawatt va fi construit pe 2,5 hectare de teren. Cercetătorii vor analiza cât de eficient este un astfel de parc pentru clima Clujului şi vor folosi atât panouri fixe, cât şi unele care se vor roti după soare.

Parcul fotovoltaic de un megawatt va genera electricitate pentru Centrul Regional de Industrii Creative din Cluj.

Emanuel Surducan, director Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare: „Ce vedeţi aici este un panou care converteşte energia solară în două moduri. Sunt panouri fotovoltaice, care convertesc direct energia solară în energia electrică. În focar se ating temperaturi ridicate până la 1400 de grade, după care această ridicare de temperatură în focar încălzeşte un fluid, un gaz.”

În plus va fi pus la dispoziţia celor care vor să testeze prototipuri sau idei inovatoare în domeniul energiei alternative.

Oana Raita, manager de programe: „Ne-am gândit că un asemenea parc de cercetare, unic în România, ar fi benefic nu doar pentru cercetare, ci şi membrilor noştri şi potenţialilor investitori în energia alternativă. Ne dorim o creştere a încrederii a acestora în energii alternative. Vom încerca să maximizăm producţia de energie verde prin diverse inovaţii, adaptări la climă, la spaţiu“.

Proiectul, în valoare de 13 milioane de lei, finanţat din fonduri europene, va fi gata anul viitor.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE