• Agențiile de informații americane cercetează o comoară de date genetice care ar putea fi cheia pentru a descoperi originile coronavirusului.
  • Nu se știe cu exactitate cum sau când au avut acces la date agențiile de informații americane.
  • Cu toate acestea, transformarea acestui munte de date brute în informații utilizabile prezintă o serie de provocări.

Agențiile de informații americane cercetează o comoară de date genetice care ar putea fi cheia pentru a descoperi originile coronavirusului, relatează CNN.

Acest catalog uriaș de informații conține schițe genetice extrase din eșantioanele de virus studiate în laboratorul din Wuhan, China, despre care unii oficiali cred că ar fi putut fi sursa pandemiei.

Nu se știe cu exactitate cum sau când au avut acces la date agențiile de informații americane, dar mașinile implicate în crearea și procesarea acestui tip de date genetice din viruși sunt de obicei conectate la servere externe bazate pe cloud – ceea ce lasă deschisă posibilitatea ca acestea să fi fost piratate, au declarat sursele.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Cu toate acestea, transformarea acestui munte de date brute în informații utilizabile prezintă o serie de provocări, inclusiv exploatarea unei puteri de calcul suficiente pentru a le procesa pe toate. Pentru a face acest lucru, agențiile de informații se bazează pe supercomputerele de la Laboratoarele Naționale ale Departamentului de Energie

Există, de asemenea, o problemă de forță de muncă. Agențiile de informații nu numai că au nevoie de oameni de știință guvernamentali suficient de pricepuți pentru a interpreta datele complexe de secvențiere genetică și care au autorizația de securitate corespunzătoare, dar trebuie să vorbească și mandarină, deoarece informațiile sunt scrise în chineză cu un vocabular specializat.

„Evident, există oameni de știință care au autorizație (de securitate)”, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu informațiile. „Dar cei care vorbesc mandarină și care au autorizație? Este un grup foarte mic. Și nu orice om de știință, ci cei care sunt specializați în biologie? Așa că puteți vedea cum acest lucru devine rapid dificil”.

Oficialii care conduc această analiză de 90 de zile speră că aceste informații vor ajuta la aflarea răspunsului la întrebarea cum a trecut virusul de la animale la oameni. Dezlegarea acestui mister este esențială pentru a determina în cele din urmă dacă Covid-19 s-a scurs din laborator sau a fost transmis la oameni de la animalele din sălbăticie.

Aceste date au fost scoase de pe internet de către oficialii chinezi în septembrie 2019, iar de atunci China a refuzat să predea Organizației Mondiale a Sănătății și SUA aceste date și alte date brute privind primele cazuri de coronavirus.

Doi oameni de știință care studiază coronavirusurile au declarat pentru CNN că sunt sceptici cu privire la faptul că există date genetice fie în tranșa de 22.000 de eșantioane, fie în orice altă bază de date de la WIV, despre care oamenii de știință nu știu deja.